Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

На Путин му остават само два хода - химическо или ядрено оръжие

Петър Якимов, политически анализатор, в "Светът е бизнес", 16.09.2022

21:12 | 16 септември 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Путин в момента е в капан. Обществото в Русия се състои от три части. Около 10 до 15% са две противоборстващи групи - едната е против войната, а другата са т.нар. радикали, искащи мащабна мобилизация и ескалация на конфликта. Третата, голямата част, е деполитизирана и индеферентна. Това успя да постигне управлението на Путин. Те не се интересуват от войната в Украйна. Това каза Петър Якимов, политически анализатор, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"По някакъв начин Путин трябва да компенсира загубите, които понася в Украйна. Той не може да го направи по друг начин, освен ако не мобилизира някаква част от населението, и то точно от индеферетните хора. Ако го направи има риск той да падне от власт. От друга страна, ако не го направи, ще бъде атакуван от радикалите, за които говорим. Може да са малко - под 10-15%, но са достатъчно агресивни, за да могат да го свалят от вляст. Путин в момента е в капан. До сега успяваше да се справи с това чрез разказа, че "имаме една специална операция, а всичко останало си тече, както до сега",  но сега вече влиза в капан, от който не е ясно дали може да излезе". 

Руската армия изпитва проблеми с логистиката, с организацията на армиите и с координацията между тях и точно това виждаме в момента. Следва загуба на Русия, но кога - немога да кажа в момента, заяви Якимов. "На Путин му остават само два хода - единият е използване на химически оръжия, другият е - ядрени оръжия. Русия се опитва да ескалира конфликта в тази посока още от март месец, когато наративът беше за био-лаборатории с птици и комари, които специално атакуват руснаци, че всъщност се води война между Русия и САЩ. Това беше опит да се изведе конфриктът на глобално ниво, за да се мобилизира подкрепата за войната в самата Русия, както и евентуална подкрепа от антиамерикански настроени държави в целия свят. До тук това не му се получава". 

"Ходовете, които следват, са, или химическо оръжие, като се обвини Украйна, че го е използвала, или ядреното оръжие. Не мисля, че останалата част от Кремъл ще му позволи да го направи. Поне аз така смятам. Те имат какво да пазят. (...) За да сме коректни, трябва да кажем, че Путин, може да е авторитарен, но не е тоталитарен владетел като Сталин. И никога няма да бъде, колкото и да му се иска".

Относно перспективите пред политическото управление в САЩ анализаторт заяви, че "Тръмп никога повече няма да бъде президент на САЩ", защото средната класа на Съединените американски щати го възприема като радикал и отива да гласува срещу него, ако той отиде на избори. "Това много ясно се вижда".

А за предизборната кампания в България събеседникът каза: "Това, което най-много ме притеснява за България е, че партиите и коалициите, които се явяват на сегашните избори, говорят само и единствено на твърдите си избиратели, а не желаят да се обърнат към избирателите, които биха отишли да гласуват. Една ниска избирателна активност ще ни доведе до поредната клопка, в която няма да знаем какво да правим". 

"Колкото по-висока е избирателната активност, толкова по-добре за цялото общество. Защото има три неща, които са важни и са свързани с високата избирателна активност - хората трябва да знаят, че с гласа си могат да променят нещо. Второ - трябва да бъдат представени. Третото и много важно нещо е, че, колкото по-голяма част от хората са индиферентни, толкова повече ще попадаме в ситуацията на Русия и това е риск за нашето общество". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.