Китайският конкурент на Boeing и Airbus е готов за полети

Изминаха 14 години, откакто китайската Comac започна да разработва своя C919

20:00 | 30 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай официално сертифицира собствен модел самолети, които трябва да се противопоставят на Boeing Co. и Airbus SE на изключително доходоносния пазар на теснофюзелажни самолети, според официалната новинарска агенция Xinhua.

Съобщението за сертифицирането на C919 на Commercial Aircraft Corp of China Ltd. беше направено в Пекин в петък, като президентът Си Дзинпин и други високопоставени китайски правителствени служители присъстваха на събитието. Информацията дойде ден след като в социалните медии се появиха снимки от церемония, които показват, че самолетът е бил сертифициран.

Важният етап, който идва преди решаващия конгрес на партията следващия месец, обикновено бележи края на летателните тестове и проправя пътя за производителя на самолети да започне доставки.

Китай се стреми да наруши господството на Boeing и Airbus в производството на търговски самолети. Въпреки това не е ясно кога, ако някога, C919 ще бъде конкурентна заплаха за дуопола. Comac, както е по-известна Commercial Aircraft Corp of China, не е привлякла голям интерес за своите продукти в чужбина, а националните авиокомпании все още предпочитат Airbus и Boeing като работните коне на своите флоти.

Изминаха 14 години, откакто Comac започна да разработва C919, използвайки чуждестранни доставчици, включително General Electric Co., Honeywell International Inc. и, за двигателите, CFM International Inc. - предприятие между GE и френската Safran SA. Проектът бе помрачен от закъснения и пропуснати срокове. China Eastern Airlines Corp. е първият клиент с поръчка за пет от теснофюзелажните самолети, които завършиха първия тестов полет преди доставката през май.

Comac каза, че вече има 815 поръчки от 28 китайски клиенти за C919, въпреки че повечето не са потвърдени и много са от лизингодатели на самолети, които все още не са предоставили самолета на авиокомпания. Така наречената голяма тройка на Китай - China Eastern, Air China Ltd. и China Southern Airlines Co. - и Hainan Airlines имат между тях 2241 тяснофюзелажни самолета Boeing и Airbus и поне 546 поръчани.

Засега самолетът ще има право да лети само в Китай, докато не бъде сертифициран от чуждестранни регулатори. Федералната авиационна администрация на САЩ отказа коментар по-рано, насочвайки въпросите към китайските регулатори. Обикновено FAA ще прегледа дизайна на самолет на друга нация, за да го сертифицира за използване в САЩ, но не е ясно как ще продължи това в този случай с настоящите напрежения между двете страни и липсата на действия от страна на Китай за връщане на разрешителното за полети на 737 Max.

Говорител на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз каза, че EASA работи от няколко години с Comac и китайския регулатор, но „не може да коментира датата, на която това валидиране ще бъде завършено (или наистина датата, на която CAAC може да издаде своя сертификат).“

C919 има обхват от 5552 километра и може да побере до 168 пътници. Това не достига както по капацитет, така и по обхват в сравнение с A320 на конкурента на Airbus и 737 Max на Boeing. Comac вече има самолет на пазара, своя ARJ21, регионален самолет, който може да превозва 90 пътници и да лети до 3700 км.

Програмата за домашни самолети ще трябва да се бори с доминацията на Airbus и Boeing на китайския пазар. През юли Airbus сключи една от най-големите си поръчки досега, като четири китайски авиокомпании подписаха сделка за закупуване на 292 самолета в сделка на стойност около 37 милиарда долара.

Междувременно бизнесът на Boeing в Китай се забави. С обтегнати отношения между Вашингтон и Пекин, на американския производител 737 Max все още не е разрешено да се върне в търговската експлоатация в страната, въпреки че глобалното заземяване след две катастрофи през 2018 г. и 2019 г. беше отменено на почти всеки друг пазар. Boeing и китайската агенция за авиационна безопасност наскоро се срещнаха, за да обсъдят актуализиране на материалите за обучение на пилоти в знак, че Max може най-накрая да възобнови полетите в страната след замразяване от три години и половина.

Следващото предизвикателство пред Comac е да накара глобалната верига за доставки да работи в синхрон, докато постепенно започва производство. Авиационният анализатор Ричард Абулафия прогнозира, че ще се сблъска с „невероятно болезнено бавно производство“ въз основа на борбите на производителя да произведе предшественика на самолета, ARJ21.

Airbus и Boeing прогнозират търсене на 8400 самолета от китайски превозвачи през следващите 20 години, повечето от които са самолети с един коридор. Главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори каза миналото лято, че очаква Китай да се превърне в легитимен съперник в световното производство на самолети до края на десетилетието.

„Несъмнено ще има дълъг път. Хората знаят това – участниците, Comac, китайските авиокомпании, китайските лизингодатели“, каза Ган Ли, главен изпълнителен директор на базирания в Пекин лизингодател на самолети AerDragon, отбелязвайки, че на Airbus са били необходими десетилетия, за да настигне и изпревари Boeing в световен мащаб. Но „ако някой може да разбие света, доминиран от двама доставчици, това ще бъде Китай“.