Русия нанася удари по електроцентрали, за да отмъсти след внезапния пробив на Украйна

Москва се зарече да преустанови напредъка на Киев и да не се отказва, докато не спечели войната

08:32 | 13 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: JUAN BARRETO/Bloomberg
Снимка: JUAN BARRETO/Bloomberg

Русия се закани да възстанови надмощието си в Украйна на фона на силната контраофанзива на Киев. Руските сили обстрелват електроцентрали в Украйна, което доведе до преустановяване на подаването на електричество в много райони в страната, съобщава Bloomberg.

Над 30 населени места, включително Краматорск и Днепър, са били обект на ракетни и въздушни удари от Русия през изминалия ден, съобщават от генералния щаб на Украйна в редовната си актуализация на информацията във Facebook в понеделник. В Харков, където се намира една от поразените електроцентрали, захранването беше възстановено за кратко в понеделник. Многократното обстрелване на централата отново спря електричеството, обяви кметът на града.

Междувременно Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, заяви, че Русия няма да се примири с нищо по-малко от победа в съседна Украйна. Все пак загубите на Москва бележат голям и неочакван стратегически напредък за Украйна, който потенциално може да отбележи повратна точка в конфликта, посочват двама запознати източници.

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк обвини Русия късно в неделя, че „изпраща ракети, за да се опита да унищожи критична гражданска инфраструктура“, в очевиден отговор на освобождаването от Киев на територия, която беше окупирана от руските сили.

Ударите приличат на опит за отмъщение след внезапния пробив на Украйна, който изтласка руските войници и накара Москва да премине в отбрана. Главнокомандващият на украинската армия заяви, че са освободени три хиляди кв. км и са върнати под контрола на Киев от началото на септември.

Песков отхвърли опасенията относно прибързаното отстъпление на североизток, докато Путин председателства правителствено заседание в Москва, на което увери, че икономиката се връща към нормалното и е преодоляла западните санкции, наложени заради войната. Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че изпраща нов отряд да се бие в Украйна.

Междувременно обаче източник, близък до Министерството на отбраната, посочва, че липсата на военни и бързо изчерпващото се оборудване представляват риск за руските сили, а Украйна може да си върне територии на юг и да достигне до Крим.

Спиране на електричеството

Путин анексира Крим през 2014 г., но той е сравнително слабо защитен, посочва запознатият източник. В опит да увеличи залога, Русия най-вероятно ще ескалира атаките срещу украинската инфраструктура, смята човек, близък до службите за сигурност.

В неделя вечерта енергийната компания Ukrenergo съобщи за щети от руски удари по съоръжения на електроенергийната мрежа в североизточната част на Украйна. Централата в Харковска област беше ударена, което доведе прекъсвания на тока в няколко региона.

Харков, вторият по големина град в Украйна, беше многократно обстрелван в понеделник следобед, което доведе до ново спиране на електричеството и на обществения транспорт. „Критични инфраструктурни съоръжения отново бяха повредени“, заяви кметът Игор Терехов, цитиран от Интерфакс-Украйна. Той добави, че вече се работи за отстраняване на щетите.

В резултат на неуспехите си Кремъл отложи планираните за следващите месеци референдуми за анексиране на украинска територия в Луганск и Донецк и южните провинции Херсон и Запорожие, посочват двама запознати източници. 

Тези загуби се увеличиха през уикенда, когато Украйна се възползва от поражението на руската отбрана в района на Харков, граничещ с Луганск и Донецк.

Големи загуби

Местните служители в окупираните от руснаците украински райони сега са ужасени от силите на Киев, които ще вземат властта и ще бъдат арестувани като колаборационисти, изтъква политически консултант в Кремъл. Ситуацията в Луганск е „напрегната и трудна“, изтъква от своя страна промосковският служител по сигурността Андрей Марочко.

Украинските сили продължават да освобождават части от районите на Харков и Донецк и да нанасят значителни загуби на руските сили по оста Херсон на юг, посочват от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. През изминалия ден украинските военни са изтласкали руските войски от над 20 населени места, става ясно още от съобщението.

Настъплението, представляващо най-голямата победа на Украйна след изтласкването на руските войски от покрайнините на Киев през март, е сред най-значимите и предизвика критики за това как се води войната сред руските блогъри и други лица, лоялни на Кремъл.

„Бяха направени грешки“, признава чеченският лидер Рамзан Кадиров, който изпрати хиляди свои бойци на фронта.

Руското министерство на отбраната в събота потвърди изтеглянето на войските от региона, но определи този ход като част от план за преразпределяне на силите на изток за „постигане на заявените цели за освобождаване на Донбас“. В неделя министерството публикува карта, показваща голяма част от силите на страната извън района на Харков, без да коментира публикацията.

„Бързите украински успехи имат значителни последици за цялостния оперативен план на Русия“, посочва Министерството на отбраната на Великобритания в редовната си разузнавателна актуализация в понеделник.

Много е вероятно по-голяма част от руските войски „да са били принудени да дадат приоритет на извънредните отбранителни действия“, посочват от британската институция. Според министерството доверието на руските войски в Украйна спрямо ръководството ще продължи да се понижава.

Още по темата