Шест от 10 британски фабрики са застрашени от фалит заради растящите енергийни сметки

Почти половината от производителите са изпитали скок на сметките за електроенергия с повече от 100% през последната година

13:50 | 3 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Нарастващите сметки за енергия заплашват да извадят от бизнеса шест от всеки десет британски производители, според проучване, което разкрива мащабите на кризата, пред която е изправен следващият министър-председател,

MakeUK, лобистката група на британските фабрики, заяви, че почти половината от производителите са изпитали скок на сметките за електроенергия с повече от 100% през последната година, отбелязва Bloomberg.

"Настоящата криза поставя предприятията пред суров избор", се казва в доклада. "Ако помощта не дойде скоро, трябва да се намали производството или да се затвори”.

Новият министър-председател на Обединеното кралство ще бъде обявен в понеделник, като се очаква Лиз Тръс да победи Риши Сунак, нейния съперник в надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия. Правителството е подложено на силен натиск да обяви по-широк пакет от мерки за подпомагане на потребителите и предприятията, за да се справят с безпрецедентния скок на световните цени на енергията.

Според индекса на мениджърите по покупките, публикуван от S&P Global тази седмица, производственият сектор във Великобритания вече е в упадък. В проучването на MakeUK се казва, че 13% от фабриките вече са намалили работното време или избягват пиковите периоди, а 7% спират производството за по-дълъг период от време.

"Новото правителство трябва да предприеме спешни действия", заяви Стивън Фипсън, главен изпълнителен директор на MakeUK.

"Ние вече изоставаме от нашите световни конкуренти”.