Спад в производството на Южна Корея и Тайван буди тревоги за търговията

Намалението, наблюдавано при поръчките за износ през юли, продължава

13:41 | 1 септември 2022
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Внимателно наблюдаваните показатели за производството в Южна Корея и Тайван се сринаха през август, тъй като забавянето на Китай тегне над региона, а рисковете в световната икономика се натрупват, пишат Мишел Джамриско и Енда Къран, Bloomberg News.

Ударът по фабричното производство в някои от най-големите търговски центрове в света е ключово предупреждение за световното търсене, тъй като повишаването на лихвените проценти и инфлацията започват да оказват влияние върху потреблението.

Индексът на мениджърите по покупките в Тайван се понижи до 42,7 от 44,6 през юли - най-ниската стойност от май 2020 г., а в Южна Корея - до 47,6 от 49,8 - най-ниската стойност от юли 2020 г., по данни на S&P Global. Показателят за Япония отслабна до 51,5 пункта от 52,1 пункта. Показания под 50 означават свиване, докато всичко над това ниво говори за разширяване.

Warning for

Спадът на новите поръчки за тайванските фирми, отбелязан в данните, показва, че намалението, наблюдавано при поръчките за износ през юли, продължава. Редица производители на чипове предупредиха неотдавна за забавяне на търсенето на полупроводници, които са ключов експортен продукт както от Тайван, така и от Южна Корея. 

В Южна Корея, която е индикатор за световната търговия, "фирмите често коментираха опасенията, че икономиката ще продължи да се представя слабо на фона на ниското търсене и трудните глобални икономически условия", заяви Усама Бхати, икономист в S&P Global Market Intelligence.

Според официални данни, публикувани в четвъртък, доставките на корейски полупроводници са намалели за първи път от повече от две години насам през миналия месец, като са спаднали със 7,8% спрямо година по-рано. Чиповете съставляват около 20% от износа на Южна Корея по стойност, но спадът бе компенсиран от други стоки, като общият износ нарасна с 6,6%.  

"Опасенията, че икономическото забавяне ще се задълбочи, нараснаха сред производителите, а бизнесът отбеляза и продължаващото въздействие на инфлацията и войната в Украйна", което понижи нивото на положителните нагласи до най-ниското от октомври миналата година, каза Бхати.

Регионалните данни се появиха след нови доказателства за слабост в производствения сектор на Китай. Според частно проучване активността на фабриките се е свила през август, което предполага, че последиците от недостига на електроенергия и ковид пандемията са засегнали по-малките фирми наред с големите и държавните. Индексът на мениджърите по поръчките в производствения сектор на Caixin спадна до 49,5 през миналия месец от 50,4 през юли, се посочва в изявление на Caixin и S&P Global от четвъртък.

Този показател съвпада с официалните данни, публикувани в сряда, които показват, че активността се е свила през август за втори пореден месец. Официалният индекс на мениджърите по покупките в промишлеността се повиши до 49,4 спрямо 49 през юли.

Навсякъде другаде в региона картината беше смесена. Индексът на мениджърите по поръчките в Малайзия се понижи от 50,6 на 50,3, докато показателите за Филипините, Индонезия и Тайланд се повишиха.

Warning for

Данните допринасят за изключително несигурната обстановка в глобалната система, тъй като двете най-големи икономики в света се движат в различни посоки, а повечето централни банкери продължават да се надпреварват да повишават лихвените проценти и да се борят с инфлацията. Много от регионалните търговски партньори на Китай в Северна Азия вече видяха негативните ефекти от потиснатото потребителско търсене в Китай чрез данните за износа през юли, докато икономиките от Югоизточна Азия показаха известна устойчивост при доставките на стоки от първа необходимост.

Според Алекс Холмс, старши икономист в Oxford Economics Ltd., тласъкът на азиатския износ от първоначалното възобновяване на дейността на Китай след изтощителните спирания заради Covid вече отслабва, като доставките вероятно ще продължат да отслабват.

"Това увеличава тежестта на нашето мнение, че растежът на азиатския износ ще се върне към общата си тенденция на забавяне през втората половина на годината, тъй като външният сектор се охлажда поради отслабващото глобално търсене", пише той в доклад.