Петролът поевтинява с повече от 20% през трите месеца до август

Петролът продължава най-дългата серия загуби от 2020 г. насам поради опасения за забавяне

09:31 | 1 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът стартира септември със спад, тъй като опасенията, че глобалното забавяне ще навреди на търсенето на енергия, засенчиха възходящите стимули, включително потенциално намаляване на доставките от ОПЕК+ и значително намаляване на запасите от суров петрол в САЩ, пише Йончан Чин за Bloomberg.

West Texas Intermediate се понижи до 89 долара за барел, след като записа трети пореден месечен спад през август, най-дългата серия от загуби от април 2020 г., тъй като централните банки, включително Федералният резерв, затегнаха политиката за борба с повишената инфлация.

Петролът падна с повече от 20% през трите месеца до август, тъй като Фед и други централни банки повишиха лихвите, подклаждайки опасения за забавяне или дори рецесия. Спадът преобърна всички печалби на суровия петрол след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари и накара Саудитска Арабия да сигнализира, че петролният картел може да намали доставките.

„Пазарите усвояват противоречиви причини в момента“, каза Вишну Варатан, ръководител на икономиката и стратегията в Mizuho Bank Ltd., цитирайки фактори, включително опасенията относно търсенето, както и преговорите за съживяване на иранска ядрена сделка, която може след време да изчисти начин за увеличаване на маслените потоци. „Пазарът ще бъде предпазлив преди срещата на ОПЕК+ в понеделник.“

Министрите от 23-членната коалиция ОПЕК+ трябва да се срещнат на 5 септември, за да вземат решение относно производствената политика, след като се споразумяха за незначително увеличение на доставките на последната си сесия. Преди събитието следващата седмица Съвместният технически комитет на групата затегна перспективите си за световните петролни пазари за тази и следващата година.

Сред елементите, които министрите от ОПЕК+ може да обмислят, е воден от САЩ план за ограничаване на цената на руския суров петрол в опит да се лиши Москва от средства на фона на войната в Украйна. Предложението набира подкрепа, като правителството на Обединеното кралство сигнализира за одобрението си. Финансовите министри на Г-7 трябва да обсъдят плана в петък.

Докато загубите на петрола се задълбочиха, имаше нарастваща загриженост, че фючърсите не отразяват правилно фундамента. Мениджърът на хедж фондовете Пиер Андюран каза в сряда, че фючърсният пазар е „напълно разбит“. Това повтори неотдавнашните коментари на енергийния министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман, че хартиените и физическите пазари са прекъснати.

Данните от сряда показаха, че националните запаси от суров петрол в САЩ са спаднали за трета седмица, спадайки с повече от 3 милиона барела, включително намаление в ключовия център за съхранение в Кушинг, Оклахома. Запасите от бензин също се свиха.