В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дори и при рецесия, едва ли ще видим драматични сривове на петролния пазар

Даниел Дончев, изп. директор и член на СД на "Експат Асет Мениджмънт", във "В развитие", 30.08.2022

18:30 | 30 август 2022
Автор: Галина Маринова

При евентуална рецесия в икономиките, ще има забавяне и на търсенето, но предвид проблемите на предлагането, едва ли ще станем свидетели на някакви драматични сривове на петролния пазар, както при предишни рецесии. Въпреки това рецесията остава един от основните рискове при суровините и не може да се изключи от уравнението. Това каза Даниел Дончев, изп. директор и член на СД на "Експат Асет Мениджмънт", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. КФН издаде разрешение за организиране на договорен фонд Expat Natural Resources (Експат Природни Ресурси). Фонд се управлява от "Експат Асет Мениджмънт" и инвестиционният му фокус е насочен към енергия, суровини и индустриални метали. Със създаването на този фонд българските инвеститори ще имат лесен достъп до концентрирана експозиция върху енергийния и суровинния сектор, се казва в съобщение на управляващото дружество. 

По думите на Дончев очакванията за възвръщаемост при суровините са високи, но инвеститорите трябва да са подготвени за волатилност, по-висок риск и трябва да имат по-дълъг иневстиционен хоризонт. 

На въпроса как се търгува на толкова волатилни и изнервени пазари, като тези на суровините, гостът каза, че волатилност се наблюдава по-малко при акциите на компании, добиващи суровини, отколкото при самите суровини. "Възвращаемостта обаче е добра, защото печалбите, които правят компаниите при текущите нива на цените на суровините и потенциално при нарастване, ще бъдат значителни, което ще допринесе за по-доброто им представяне". 

В своя коментар за текущите тенденции на пазара на суровини гостът каза, че петролът коригира от най-високите си точки, които постигна след започването на войната в Украйна. "След това опасенията от рецесия предизвикаха притеснения за евентуалното търсене на суровината. Това от своя страна доведе и до корекцията".

"При предлагането на петрол нямаме позитивно развитие, защото руският пазар е значителен процент от глобалното предлагане, а някои пазари го отказаха, на други руската страна не доставя. Това се отрази на предлагането и то все още е на недостатъчни нива. Притеснения има и при търсенето, поради забавянето на глобалната икономика. Проблемът трудно може да се реши за кратко време, защото инвестициите в мощности през последните години бяха много малко и  възможностите за увеличаване на добива са минимални. Това, което виждаме в момента, е абсолютният максимум, който може да бъде постигнат от тези компании. Затова и проблемът с предлагането няма да може да се реши скоро". 

При евентуална рецесия в икономиките, ще има забавяне и на търсенето, но предвид проблемите на предлагането, едва ли ще станем свидетели на някакви драматични сривове, както при предишни рецесии, подчерта гостът.

Що се отнася до проблемите с газа Дончев каза, че те още са делаче от решаване, въпреки че Германия обяви, че попълва хранилищата си по-бързо от очакваното. "Ясно е, че Европа е много зависима от руския газ. Усещат се различни алтернативи, но съвкупното търсене и съвкупното предлагане на газ показват, че пазаът е далеч от балансиране - търсенето значително превишава предлагането. Има известно попълване на запасите, но това е поради факта, че в момента е летен сезон и има по-малко потребление. С навлизането в зимния сезон потреблението ще се покачи и цената отново ще е под натиск".

"Този проблем остава нерешен и то най-вече в Европа. Изключителната волатилност в цените ще продължи и през следващите месеци. Малко по-добра е ситуацията в САЩ, защото те могат да разчитат на собствено производство и да задоволят нуждите си от собствен добив".

По повод на доклада на Goldman Sachs, който препоръчва да купуваме суровини и "да се тревожим за рецесията по-късно" Даниел Дончев каза, че рисковете от рецесия са напълно реални в момента, въпреки че в Европа този риск е по-висок, отколкото в САЩ. "Много вероятно е през следващите месеци Европа да изпадне в рецесия. Така че, много е трудно да се извади рецесията от уравнението. Миналата година беше ясно, че икономиките са далеч от този сценарий, но сега ситуацията е различна. Тя остава основен риск пред пазара на суровини".

Защо при толкова свит петролен пазар и ограничено предлагане Саудитска Арабия намекна, че може да се стигне до решене на ОПЕК+ за ограничаване на добивите и още по-голямо затягане на пазара? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.