Индийският милиардер-инвеститор Ракеш Джунджунвала почина на 62 години

От избухването на пандемията в началото на 2020 г. в Индия са се появили около 58 млн. нови инвеститори на дребно, което е повече от населението на Южна Корея

12:00 | 14 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Милиардерът инвеститор Ракеш Джунджунвала, известен като индийския Уорън Бъфет заради склонността си към инвестиране в акции, почина. Той бе на 62 години, информира Bloomberg.

Ветеранът инвеститор на фондовата борса беше самостоятелен търговец и инвестираше в няколко утвърдени предприятия и стартиращи компании, включително в най-новата авиокомпания в страната Akasa Air. Известен с избора си на акции за дългосрочно инвестиране, Джунджунвала беше сред най-влиятелните гласове на пазара в Индия.

Макар че инвестициите в акции във втората по население страна в света все още не са се превърнали в основен източник на спестявания на домакинствата и формират по-малко от 5% от активите, през последните години южноазиатската държава преживя бум от инвестиции на дребно на пазара на акции.

От избухването на пандемията в началото на 2020 г. в Индия са се появили около 58 млн. нови инвеститори на дребно, което е повече от населението на Южна Корея.

Министър-председателят Нарендра Моди потвърди смъртта на Джунджунувала в публикация в Twitter. Той заяви, че инвеститорът е бил "неукротим" приживе и е оставил след себе си "незаличим принос към финансовия свят".

Джунджунвала, известен като "Големия бик" в Индия, заяви в интервю за Bloomberg през 2005 г., че стратегията му да избира акции преди цикъла на растеж е вдъхновена от американския милиардер Джордж Сорос и хонконгския инвеститор Марк Фабер, докато президентът и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc. Уорън Бъфет е един от неговите модели за подражание.

Джунджунвала е допринесъл за излизането на някои частни компании на борсата, включително Star Health and Allied Insurance Co. Ltd. и фирмата за хазартни игри Nazara Technologies Ltd. Последното му предприятие е Akasa, което започна работа по-рано този месец.

"Той беше човек, който разбираше как да управлява компании, както и пазара", казва Мотилал Освал, съосновател на базираната в Мумбай Motilal Oswal Financial Services Ltd., една от най-големите брокерски компании в Индия.

"Някои от големите му инвестиции се случиха през последните години, когато той наближаваше 60-те и не се поддържаше добре."

Джунджунвала развива увлечение по акциите в детството си, като наблюдава баща си, пенсиониран данъчен инспектор, как жонглира с инвестициите на пазара, казва той в интервюто. След като завършва с отличие Sydenham College of Commerce and Economics в Мумбай, през 1985 г. той взема назаем 100 долара от зет си и на 25-годишна възраст започва да купува акции.

Жител на Мумбай, Джунджунвала  инвестира и чрез фирмата си Rare Enterprises Pvt. Според съобщения в медиите той е женен и има три деца.