Подразделение на Toyota е фалшифицирало данните за емисии от най-малко 2003 г.

Hino изтегли близо 47 000 автомобила, произведени между април 2017 г. и март тази година, като се очаква още 20 900 ще бъдат изтеглени

09:01 | 3 август 2022
Обновен: 11:22 | 3 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основен филиал на японската Toyota Motor Corp е фалшифицирал данните за емисиите на някои двигатели от най-малко 2003 г., повече от десетилетие преди по-ранни признания, показа разследване, поръчано от компанията, във вторник.

Разследващият комитет, организиран от производителя на камиони и автобуси Hino Motors Ltd, обвини за скандала среда, в която инженерите не са се чувствали способни да предизвикат висшестоящите, в рядка критика към корпоративната култура в Япония, предаде "Ройтерс."

Комитетът, съставен от юристи и корпоративен съветник, беше създаден от Hino тази година, след като компанията призна, че е фалшифицирала данни, свързани с емисиите и горивната ефективност на четири двигателя. Констатациите му, публикувани във вторник, описват негъвкава атмосфера, в която е било трудно за персонала да се чувства в "психологическа безопасност", се казва в доклад на комисията.

Усещането за минали успехи от страна на ръководството е помогнало за пораждането на културата, каза председателят на комисията Казуо Сакакибара, който е бивш главен прокурор в Окръжната прокуратура в Осака.

„Мащабът на предишните им успехи ги е накарал да не могат да се променят или да гледат на себе си обективно и не са били наясно с промените във външната среда и ценностите“, каза той на брифинг.

„Организацията се превърна в зле организирана, където хората не могат да кажат какво не могат да направят.“

Президентът на Hino, Сатоши Огисо, се извини пред репортери и каза, че ръководството е взело отговорностите си сериозно.

Hino каза, че ще излезе с нова система за корпоративно управление в рамките на три месеца.

Без наблюдение

Автомобилният производител каза, че комисията е открила доказателства за фалшификация, датиращи най-малко от октомври 2003 г., за разлика от предишната разкрита времева рамка от около 2016 г.

Министерството на транспорта, което отмени сертификата на производителя на камиони за засегнатите двигатели през март, заяви, че ще проведе разследване на място в компанията.

Hino изтегли близо 47 000 автомобила, произведени между април 2017 г. и март тази година, като се очаква още 20 900 ще бъдат изтеглени.

Комисията не откри доказателства, че ръководителите извън подразделението за двигатели са били наясно с неправомерното поведение.

Отделът изисква висока експертиза, което възпрепятства промените в персонала и позволява неправомерното поведение да продължи, каза членът на комисията Макото Шимамото.

„Неправилното поведение се предава в рамките на отдела, но нямаше функции за наблюдение в други звена, което е основен проблем“, каза той. „Дори и да не е имало движение на персонал в организацията, тези проблеми трябваше да бъдат открити.“

Огисо каза, че компанията е поставила качеството, съответствието и развитието на таланта на заден план, докато се е стремяла да разшири своя мащаб и обем, започвайки около 2000 г.

В резултат на това цели като графици за разработване на продукти и горивна ефективност са били с приоритет пред работата в съответствие с правилните процеси, каза той.

Toyota притежава 50,1% от Hino. Акциите на Hino паднаха с почти 10% във вторник.

Hino се присъедини към редица японски автомобилни производители, участващи в тестове за неправилни емисии.

През 2018 г. правителството заяви, че Mazda Motor Corp, Suzuki Motor Corp и Yamaha Motor Co Ltd са тествали неправилно превозни средства за икономия на гориво и емисии.

Subaru Corp и Nissan Motor Co Ltd бяха подложени на проверка по същата причина предходната година.

Точността на данните за емисиите на автомобилните производители беше поставена под съмнение през 2015 г., когато германският Volkswagen AG призна, че е инсталирал таен софтуер в стотици хиляди дизелови автомобили в САЩ за измама на тестовете за емисии и че до 11 милиона превозни средства може да са имали подобен софтуер по целия свят.