Поскъпването на слънчевите панели заплашва чистата енергия

Високите цени на основната суровина полисицилий оказва натиск на пазара за соларни уреди

14:29 | 27 юли 2022
Обновен: 17:56 | 27 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Производителите на оборудване за слънчева енергия продължиха да повишават цените тази седмица, тъй като растящите разходи за полисилиций се разпространиха във веригата на доставки и заплашват да забавят внедряването на чиста енергия, пише Bloomberg.

Tongwei Co. в понеделник повиши цените на соларните клетки с от 3,2% до 4,1% в зависимост от техния размер, докато Longi Green Energy Technology Co. повиши цените с 3,3% до 4,3% във вторник. Увеличенията дойдоха, след като цените на полисилиция, който е ключов материал и в двата продукта, се повишиха с 15% от средата на май на фона на затварянето на фабрики поради аварии и планирана поддръжка.

Средната цена на най-скъпия клас полисилиций остана $44 за килограм в сряда, според Китайската асоциация на силиконовата индустрия. Нивото беше непроменено, тъй като тази седмица не бяха подписани сделки и асоциацията каза, че цените ще нараснат допълнително през август, тъй като доставките са ограничени.

По-високите разходи започнаха да потискат търсенето, особено за гигантските соларни ферми в Китай, които са чувствителни към цените. Все пак увеличенията на Tongwei и Longi показват, че все още има купувачи, готови да платят по-високите ставки, особено като се има предвид, че изкопаемите горива за производство на енергия като въглища и природен газ се търгуват на рекордно високи цени тази година.

„Способността на производителите като Longi да повишават ценовите котировки на продуктите предполага силно търсене“, каза Денис Ип, анализатор в Daiwa Capital Markets, в изследователска бележка.

Китайският износ на соларни уреди се увеличи тази година, особено за Европа, тъй като страните там се опитват да ускорят енергийните си преходи, за да се откажат от руската енергия по-рано след нахлуването в Украйна. Общият износ през май възлиза на 4,3 милиарда долара, почти двойно спрямо предходната година.

Според Daiwa пазарът на полисилиций се очаква да остане затегнат през септември, преди новите мощности да бъдат произведени през четвъртото тримесечие и да разхлабят проблемите с  веригите на доставки в производството.