Италия ще проведе предсрочни избори на 25 септември след оставката на Драги

Третата по големина икономика в еврозоната е изправена пред месеци на политическа несигурност, тъй като трябва да се справя с рекордна инфлация, забавящ се растеж и недостиг на енергия

08:30 | 22 юли 2022
Обновен: 10:35 | 22 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италия ще проведе предсрочни избори на 25 септември, като в момента десноцентристката коалиция води в социлогическите проучвания.

Президентът Серджо Матарела официално обяви вота и разпусна парламента в четвъртък, след като Марио Драги подаде оставка като министър-председател по-рано през деня. Блок, воден от "Братята на Италия" на Джорджия Мелони, може да има явно мнозинство, според последното проучване, съобщава Bloomberg.

Падането на правителството на Драги изплаши пазарите. Третата по големина икономика в еврозоната е изправена пред месеци на политическа несигурност, тъй като трябва да се справя с рекордна инфлация, забавящ се растеж и недостиг на енергия след нахлуването на Русия в Украйна. Отслабеният Драги ще остане служебен премиер до сформирането на ново правителство.

Законодателите - сега без дисциплината, наложена от бившия централен банкер Драги - ще се борят да се споразумеят за реформите, необходими за отключване на 200 милиарда евро помощ от Европейския съюз.

В кратка реч, след като разпусна парламента, Матарела призова партиите да работят заедно с отиващото си правителство за справяне с многобройните предизвикателства пред Италия, от инфлацията до енергийната криза.

„Времето, в което живеем, не ни позволява да направим пауза в решаващите действия на правителството“, каза Матарела. „Трябва да ограничим въздействието на войната на Русия в Украйна.“

Бърз старт на кампанията

Гласуването ще бъде първото проведено през есента в историята на страната, тъй като това е периодът, в който парламентът обикновено подготвя годишния бюджет.

Предстои кратък период от време, партиите ще бързат да подготвят кампаниите си, за да спечелят гласоподаватели, които ще бъдат на почивка през част от лятото. Изборите следват решението на Драги да се оттегли, след като загуби подкрепата на трима от ключовите си съюзници по време на вот на доверие в сряда.

Новите избори не означават, че Италия скоро ще има ново правителство.

Въпреки че се очаква дясноцентристката коалиция да спечели най-много места, преговорите вътре в алианса, който включва "Братята на Италия" на Мелони, "Лигата" на Матео Салвини и Forza Italia на Силвио Берлускони, може да отнемат седмици, за да бъдат разрешени.

"Братята на Италия" и лявоцентристката Демократическа партия са с изравнени сили в първото допитване, проведено след оставката на Драги. Но "Братята на Италия" се очертават като основната партия в дясноцентристката коалиция, което би направило Мелони лидерът с най-много гласове за ново правителство, според проучването, проведено от Lab210.

"Лигата" и Forza Italia получават съответно около 17% и 6% от гласовете, според проучването.

Все пак изборите няма непременно да доведат до победа на дясноцентристите, каза лидерът на демократите Енрико Лета пред Bloomberg TV, тъй като избирателите може да изберат да накажат политици, обърнали гръб на Драги. Кампанията „ще накара избирателите да разберат кой е отговорен и кой не“, каза Лета, бивш премиер.

„В Италия знаете как започват предизборните кампании, но не и как завършват“, каза социологът на YouTrend Лоренцо Преглиаско, който е отразявал над 30 от тях в Италия.