Хиляди туристи са затворени в град в Китай заради Covid-19

Политиката за нулев Covid отново е под изпитание заради по-заразните под-щамове на Omicron

14:00 | 18 юли 2022
Обновен: 16:21 | 18 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Ситуацията с Covid-19 в Китай се влоши през уикенда, като все повече места съобщават за огнища и налагане на ограничения, дори когато градове, които са били затворени или под ограничения, започнаха да се отварят, предава Bloomberg.

Бейхай, морски туристически град в южната китайска провинция Гуанси, се превърна в най-новото огнище на Covid с повече от 560 случая през седмицата. Градът заключи поне два района, включително популярния остров Уейджоу, и изисква жителите в тези райони да останат у дома, докато се провеждат множество масови тестове. Ограниченията блокираха над 2000 туристи след като лятната училищна ваканция започна в Китай в понеделник.

Огнищата в Гуанси и северозападната провинция Гансу доведоха до най-високите нива на инфекции в цялата страна за повече от седем седмици, като през уикенда бяха докладвани почти 1100 нови случая. Повече от 20 провинции регистрираха случаи на локално заразяване през изминалата седмица, което е повече от два пъти повече от нивото в края на юни.

Ланджоу, столицата на провинция Гансу, удължава затварянето за повечето области до 24 юли, тъй като продължава да отчита високо ниво на случаи. Дом на повече от 4 милиона души, Ланджоу отчете 152 инфекции за неделя, докато в провинцията има 211 случая - най-високият брой в страната.

От 50-те икономически най-важни града в Китай, проследени от Bloomberg News, само Чънду има въведени нови мерки против на пандемията, като шест района там затварят местата за забавление, а в един се ограничава движението за шест дни от неделя. Столицата на провинция Съчуан откри случай в петък и това огнище нарасна до 19 случая в понеделник. Случаите в Шанхай паднаха до 17 в неделя, въпреки че финансовият център планира масово тестване в девет от своите 16 области във вторник.

Блокиранията на няколко други места, включително Сиан, градът, известен със своите теракотени воини, вече се отменят. Сиан отмени „седемдневните контролни мерки“ миналата седмица, а Уси, търговски център в китайската провинция Дзянсу в източната част, възобнови работата на ресторантите от 15 юли. Окръг Си в провинция Анхуей прекрати затварянето на 14 юли и не съобщава за нови местни случаи от почти една седмица.

Променящите се горещи точки подчертават предизвикателството пред китайския подход за нулев Covid, тъй като по-инфекциозните подщамове като на омикрон като BA.5 лесно преодоляват защитните мерки като повсеместното PCR тестване и задължителната карантина за пътниците на границата.

На други места, центърът за желязо и стомана Уган в провинция Хенан удължи затварянето си до 18 юли. Властите не казаха дали ограниченията ще бъдат облекчени в понеделник.