ЕС намалява прогнозата за БВП на еврозоната и очаква 7,6% инфлация

Някои икономисти смятат, че рецесията в Европа е неизбежна, дори и без Кремъл да спре енергийните доставки

11:00 | 14 юли 2022
Обновен: 13:04 | 14 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Възстановяването на еврозоната от пандемията ще бъде по-слабо от очакваното, докато инфлацията ще бъде по-бърза поради войната на Русия в Украйна, според предварителната прогноза на Европейската комисия.

С нарастващите цени, които ограничават търсенето, и опасността от недостиг на енергия през зимата, което изтощава доверието, брутният вътрешен продукт вероятно ще нарасне с 2,6% тази година и с 1,4% през 2023 г. - спад спрямо прогнозите от май за ръст от 2,7% и 2,3%, според новите прогнози от изпълнителния орган на Европейския съюз, видян от Bloomberg.

Инфлацията, която вече е на рекордно ниво, който е повече от четири пъти над целта от 2% на Европейската централна банка, сега се очаква да достигне 7,6% през 2022 г. и 4% през следващата година, спрямо 6,1% и 2,7%.

Прогнозите все още може да се променят, преди да бъдат официално публикувани в четвъртък.

Въпреки че все още се предвижда икономическа експанзия в 19-членния валутен блок, влошаващата перспектива няма да направи много, за да разсее страховете, че рецесията е напът, особено след като Кремъл ограничава доставките на природен газ, за ​​да отвърне на санкциите на Европа.

Въпреки че потребителите излязоха от пандемията със спестявания и търсене на пътувания, този двигател на растежа вероятно ще избледнее с края на лятото и настъпването на реалността на енергийната криза.

Производителите в Германия, най-голямата икономика на континента и сред най-зависимите от руския газ, са изправени пред големи смущения, ако енергията трябва да бъде ограничавана. Настроенията на инвеститорите за перспективите на страната са най-ниски от дълговата криза в Европа.

Някои икономисти смятат, че рецесията в Европа е неизбежна, дори и без Кремъл да спре енергийните доставки, като инфлацията вероятно ще остане висока. Това усложнява задачата на ЕЦБ, която едва се впуска в първото увеличение на лихвените проценти от повече от десетилетие.