Изтичането на мозъци от Русия официално е в ход

Грузия се бори да запази идващите от Русия, Беларус и Украйна IT специалисти, както и с разочарованието, че не бе одобрена за кандидат-член на ЕС

08:30 | 7 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Грузия изчислява, че 80 000 руснаци, беларуси и украинци вече живеят в тази малка кавказка държава с население от 4 милиона души. От тях 20 000-25 000 работят в областта на информационните технологии и софтуера, а около 30 000 са руски граждани, пристигнали след началото на войната. Много от тях са дошли наскоро от Беларус и Украйна, пише Bloomberg.

Като IT специалисти те не виждат голямо бъдеще в Русия, тъй като службите за сигурност затягат контрола върху интернет, международните санкции свиват икономиката, а чуждестранните компании напускат. Те се насочват към други съседни държави като Армения и Казахстан, както и към Турция, Дубай и Израел, а САЩ се опитват да ги привлекат, като премахват някои визови изисквания. Изтичането идва в момент, когато руските технологични компании, включително интернет гигантът "Яндекс НВ", се борят със задълбочаващата се цензура, недостига на ключово оборудване и отдръпването на чуждите пазари.

Млади, образовани и финансово самостоятелни, пристигащите са от типа хора, за които технологични центрове като Берлин, Лисабон и Лондон харчат цяло състояние, за да привлекат. Задържането им в Грузия, където обслужват клиенти от цял свят от своите лаптопи, представлява огромна икономическа възможност за една бедна страна с либерална данъчна и бизнес среда.

"Целият свят се състезава за привличането на тези хора", казва бившият управител на централната банка Гиорги Кадагидзе на кафе в центъра на Тбилиси. Той твърди, че Грузия трябва да се рекламира агресивно като сигурно убежище от репресивни режими, което предлага силен финансов сектор, плажове, планини, топъл климат и добра храна. "Можем да бъдем Португалия на Изтока".

Brain Drain

И все пак Кадагидзе не смята, че това ще се случи, тъй като повечето мигранти отново напускат страната, след като успеят да си осигурят визи за по-нататъшно пътуване. Не помага и фактът, че много обикновени грузинци, които през 2008 г. преживяха руско нашествие, се отнасят с подозрение към новодошлите.

Според Кадагидзе грузинското правителство няма волята да създаде и популяризира средата, която би ги привлякла да останат, както не успя да си осигури статута на кандидат за членство, който Европейският съюз вече предостави на Украйна и Молдова. Този неуспех в отношенията с Брюксел предизвика едни от най-масовите протестни митинги, които Грузия е виждала в бурната си постсъветска история.

Правителството беше подложено на остра критика от страна на Европейския парламент, който миналия месец порица Грузия за потискане на медийните свободи и отстъпление в съдебната реформа и гражданските свободи - включително тези на бившия президент Михаил Саакашвили, който в момента е в болница, докато излежава присъда в затвора, която според неговите поддръжници е политическа.

Опонентите на правителството го обвиняват и в опити да се хареса на Москва. Леван Давиташвили, министър на икономиката и устойчивото развитие, нарича тези критики несправедливи и политически мотивирани. Според него службите за сигурност щателно проверяват руските имигранти за агенти или заплахи от санкции, а правителството е създало работна група, която да помага на компаниите и предприемачите да се установят и да се ориентират в процедурите, като например проверките, необходими за откриване на банкова сметка.

Правителството също така води преговори за привличане на няколко международни технологични фирми, които преместват служители от Русия, каза Давиташвили в офиса си в шумния център за регистрация в Тбилиси.

"Това е много важно за Грузия, за грузинската икономика и за цифровата трансформация на Грузия", каза Давиташвили за руския наплив. Други предимства, включително ниски данъци върху доходите, специална ставка от 5% корпоративен данък за привличане на чуждестранни технологични компании, както и култура и език, познати на руснаците, са били налице много преди войната, каза той.

Дмитрий Клименко, собственик на нощен клуб, е удивен, че регистрацията му като предприемач е отнела само 15 минути. Той завършва работата по нов нощен клуб в централния парк Ваке в Тбилиси, който има за цел да привлече част от десетките хиляди дезориентирани руснаци, беларуси и украинци, избягали в Грузия през последните месеци. В родния си град Новосибирск Клименко е отворил седем нощни клуба през годините, но на 7 март, когато инвазията на президента Владимир Путин в Украйна помрачи политическия климат в страната, напуска Русия.

"Това умея да правя", каза Клименко, когато първо един, а след това и втори чифт любопитни руснаци се спряха да разгледат "Балансът", последното му начинание. "Когато попитах хората, те казаха: "Направете го! Тук сме загубени".

Що се отнася до статута на кандидат за членство в ЕС, според Давиташвили това също е сериозно разочарование за правителството, като се има предвид, че Грузия води пред Молдова и Украйна по повечето критерии за членство в ЕС. 

Brain Drain

Някои от пречките пред технологичния бум в Грузия, движен от Русия, нямат много общо с политиката на правителството. От една страна, много руснаци са избягали оттам, защото са могли просто да пристигнат без нужда от виза, но от самото начало са планирали да продължат пътя си към друга държава, веднага щом успеят да си осигурят необходимите за това документи.

20-годишният Костя Амеличев заяви, че е напуснал Москва на 4 март от страх да не бъде призован да се бие и сега завършва университетската си степен дистанционно. Плаща сметките си със стартъп за високочестотна търговия, който е довел в Тбилиси заедно с други изгнаници - 10 души от неговия университетски випуск сега са в Тбилиси. Но той очаква да се премести, след като получи дипломата си.

Уеб разработчикът Владислав Мидзянски, на 25 г., продължава да работи за шведската компания, която го е наела в Москва, но казва, че не може да бъде сигурен дали след три години все още ще бъде в Тбилиси. Засега е щастлив, че плаща данъци на грузинското правителство, а не на "режима на геноцид" в родината си.

Мидзянски харесва да посещава "Плохо" (Лошо) - един от няколкото рускоезични бара, които се появяват в Тбилиси. "Тук дори не ти трябва лиценз, за да продаваш алкохол", казва 24-годишният съсобственик Дария Женишан от Казахстан. Открит през октомври, стените и таванът на малкия бар са покрити с графити срещу Путин.

Brain Drain

Някои от пристигащите в Грузия може би ще изберат да се върнат в Русия. Един от висшите ръководители на голяма руска технологична фирма заяви, че някои работници вече се завръщат, тъй като усещат, че първоначалните последици от войната отшумяват. И не всички в Грузия посрещат имигрантите с отворени обятия. 

"Това наистина е проблем, защото не знаем какво са правили тези хора в страната си", каза 30-годишният грузински IT специалист Михаил Амбукадзе, докато чака за свободно гише в регистрационния център. Няколко други интервюирани казаха същото.

Наемите в столицата са се покачили рязко - със 101% през май в сравнение с година по-рано, според проучване на грузинската TBC Bank , а вината за това е на руснаците, макар че голяма роля изиграха и ниските базови нива. Зураб Еристави, управляващ съдружник в компанията за недвижими имоти от висок клас Rentals, заяви, че е получил 500 запитвания от руснаци в рамките на един месец след войната, но е отговорил само на едно - на завърнал се грузинец.

Според Коба Гвенетадзе, настоящ управител на централната банка на Грузия, е твърде рано да се каже какво дългосрочно въздействие ще има руската имиграция върху Грузия.

Има индикации за краткосрочен тласък. Паричните преводи от Русия са се увеличили десетократно през май; депозитите по банкови сметки на руски граждани са се увеличили с 25 млн. долара от края на февруари до края на май; а депозитите по всички банкови сметки като цяло в страната са се увеличили със 192 млн. долара - вероятно в резултат на парите, похарчени от пристигащите мигранти - според Гвенетадзе.

Нетният ефект е укрепване на валутата и баланса по текущата сметка на Грузия. Но ако завръщащите се етнически грузинци вероятно ще останат в дългосрочен план, "останалите имигранти вероятно ще напуснат на някакъв етап", каза централният банкер. "Въпросът е кога, а ние не знаем."