Руският петрол поскъпва, докато Г-7 подготвя таван на цените

Износът на суровината остава почти непроменен през юни на месечна база

15:45 | 29 юни 2022
Обновен: 18:15 | 29 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия получава по-високи цени за своя петрол, тъй като силното търсене от Азия подкопава усилията на западните страни да ограничат приходите на руската военна машина, съобщава Bloomberg.

Лидерите на Г-7 се съгласиха във вторник за спешна оценка на възможностите за поставяне на таван на цените на руския петрол, така че да се ограничат приходите от енергийни продукти, които Кремъл използва за финансиране на конфликта в Украйна.

Данните на руското правителство показват, че цената на водещия национален сорт Урал се повишава спрямо тази на международния бенчмарк Брент. Това е припомняне, че основното търсене, предимно от страни, които ще трябва да наложат ограничение на цените, се запазва.

Силното търсене

Силното търсене на петрол от Русия поддържа цените. Графика: Bloomberg

Средната цена на Урал е 87,49 долара за барел в периода между средата на май и средата на юни, като се повишава с близо 20% на месечна база, сочат данни на финансовото министерство на Русия.

Въпреки че цената на Урал все още е по-ниска от тази на Брент, разликата се свива рязко, показват данните. Това се случва на фона на ограниченията на Европейския съюз за работа с руски държавни компании от 15 май. Мерките позволяват купуването на руски петрол и газ от Европа като крайна дестинация, но ключови търговци ги интерпретираха като забрана от сключването на споразумения с всички руски енергийни компании.

Въпреки това по-силният фокус от азиатските купувачи и появата на по-малки търговски къщи, искащи да правят сделки с Русия, помогнаха за запазване на потоците.

В първите 13 дни от юни износът на петрол чрез тръбопроводи и руските пристанища, оперирани от държавната Transneft, възлиза на средно 4,62 милиона барела на ден според изчисления на Bloomberg.

Това е съвсем малко под средните нива месец по-рано, показват прогнози, базирани на данните на руското енергийно министерство.