BIS: Петролният шок сега е по-слаб от 70-те години

Огюстин Карстенс, директор на BIS

13:43 | 28 юни 2022
Обновен: 17:15 | 28 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Значи все още има път към меко кацане, дори и да е тесен. Какво мислите подобните случаи в историята и какви прилики откривате между събитията сега и 70-те?

През 70-те шокът от петрола беше по-голям и енергийната зависимост от него много по-голяма. В сегашният случай петролният шок е по-малък, но вероятно по-широко усещан.

Имаме не само последици за петрола, но и за някои суровини, някои основни материали или производства, които бяха засегнати.

Накрая разликата идва от монетарните политики и доверието в централните банки, които са много по-добри днес в борбата с инфлацията, отколкото преди.

Подценяваме ли обаче цялата мощ на това енергийно рали като имаме предвид, че Китай дори още не се е завърнал напълно на картата? Какво става когато се появи отново? Не е ли лудост за пазарите да се обръщат в инфлационните си очаквания, при това положение?

Забавянето в икономическата активност ще намали и търсенето на енергия. Тече и процес на замяна на енергийните източници. На пазара може да се появят традиционни източници на енергия.

Това не първия петролен шок, който преживяваме. Затова е трудно да се прогнозира само на базата на петрола дали ще има рецесия.

Накрая ще ви питам за едно нещо, което се приема ту като актив, ту като валута. Криптовалутите записаха драматичен срив и в този сегмент има дилевъридж. Чудя се какво мислите за колапса на криптовалутите като цяло? Каква заплаха представлява това за по-общата финансова стабилност?

Както казахме, че от известно време голямата част на стейбълкойн са много по-стабилни. Те се опитват да пренесат оценката върху други активи. Подкрепата не е надеждна и някой път дори я няма, както се случи с Луна.

Освен това много от тези валути се използват само за спекулативни цели. При Di-Fi възможността за левъридж експоненциално расте и е много, много висока. Затова финансовият риск, който се поема там е огромен. Това трябваше просто да се случи. Трудно беше да се прогнозира, но беше ясно, че ще стане.

И вероятно може да продължи да се случвай, защото този тип валути има присъща уязвимост.