Индустриалните печалби на Китай се понижават за първи път от 2020 г.

Спадът на печалбата беше рязък в сравнение с данните за март, когато печалбите се увеличиха с около 14%, според изчисленията на Bloomberg

11:31 | 27 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбите в китайските индустриални фирми се свиха миналия месец за първи път от две години, тъй като избухването на Covid и блокиранията нарушиха фабричното производство, транспортната логистика и продажбите.

Индустриалните печалби са паднали с 8,5% през април спрямо година по-рано, показват данни на Националното статистическо бюро (NBS) в петък. Това е най-лошото представяне от април 2020 г.

Фабриките имаха сериозни трудности по време на последното огнище на Covid до голяма степен поради продължителното блокиране в Шанхай, важен пристанищен град, който също е в сърцето на региона на делтата на река Яндзъ, основен икономически център. По-рано този месец правителството съобщи, че производството неочаквано е спаднало през април. Спадът на производството с 2,9% е най-големият за един месец от 1990 г. насам, знак за това колко парализиращи са били ограниченията на Covid за дейността.

„Печалбите бяха под очевиден краткосрочен натиск през април“, каза старшият статистик от NBS Джу Хонг в изявление, придружаващо данните от петък. Агенцията приписва падането на чести и спорадични огнища на Covid, които оказват влияние върху производството и работата.

Спадът на печалбата беше рязък в сравнение с данните за март, когато печалбите се увеличиха с около 14%, според изчисленията на Bloomberg, базирани на данни на Националното статистическо бюро. За първите четири месеца на годината печалбите нараснаха с 3,5%, по-бавно от ръста от 8,5% през първото тримесечие.

Чуждестранните индустриални фирми, опериращи в Китай, отбелязаха по-голям спад от 16,2% в печалбите си през периода януари-април. Печалбите на частните фирми са спаднали с 0,6%, докато печалбите на държавните предприятия са нараснали с 13,9% през този период.

Производителите в и около Шанхай съобщават за трудности при поддържането на фабриките в експлоатация дори при използване на „система със затворен цикъл“, в която работниците живеят на място и се тестват често. Логистиката също беше почти парализирана в някои области, създавайки тесни места, които напрегнаха транспорта и веригите за доставки.

„Колкото по-дълго продължава натискът, толкова по-голямо ще бъде въздействието върху заетостта и инвестициите. Правителството въведе редица мерки за подкрепа. Ключът ще бъде колко дълго ще се запазят блокиранията. Без по-слаби ограничения е малко вероятно икономиката да реагира много на допълнителни стимули", смята Дейвид Ку от Bloomberg Economics.

Тъй като Шанхай предприема стъпки за постепенно отваряне, ежедневните операции на пристанището на града са почти напълно възстановени от ефектите от блокирането на града заради Covid-19. Въпреки това изоставането от прекъсвания в пристанището и близките фабрики вероятно ще продължи да причинява задръствания в корабоплаването през цялата година, като ще продължи да вреди на дейността.