Руският танкерен гигант "Совкомфлот" продава кораби на фона на западните санкции

Купувачи от Близкия изток и Азия придобиват плавателни съдове за траснспорт на нефт, природен газ

08:01 | 13 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

"Совкомфлот" е продал около дузина кораба на купувачи в Азия и Близкия изток, според източници на The Wall Street Journal, тъй като руската държавна компания набира средства за изплащане на заеми на западни банки, които прекратяват бизнес връзките си в Русия, за да спазят санкциите.

Компанията, която е сред най-големите оператори на танкери в света, продаде пет танкера на базираната в Дубай Koban Shipping и четири танкера за природен газ на базираната в Сингапур Eastern Pacific Shipping, според WSJ. Eastern Pacific е платила 700 милиона долара на банка, която е поела собствеността върху корабите.

Освен това руският корабен гигант преговаря с юридически лица, включително China Merchants Group Ltd., за продажба на други кораби.

Сделките идват преди крайния срок в неделя компаниите в Европейския съюз да прекратят сделките си с Русия, за да се съобразят със санкциите, въведени след инвазията в Украйна. По-рано Lloyd's List съобщи, че "Совкомфлот" иска да продаде до една трета от флота си.

"Совкомфлот" притежава и управлява 122 кораба, включително танкери за суров нефт и природен газ, както и ледоразбивачи. Базираната в Санкт Петербург компания заяви в писмено изявление, че продава „остаряващи съоръжения, както и плавателни съдове, чието използване изглежда невъзможно поради ограничения, наложени срещу руския търговски флот“.

Крайният собственик на някои плавателни съдове може да не е известен в близко бъдеще. Някои от транзакциите вероятно ще се осъществят чрез мрежа от подставени компании, казаха запознати. Купуването директно от санкционирано лице крие рискове от санкции.

Корабни брокери казаха, че някои от продадените кораби са променили имената си и се регистрират под различни флагове, за да бъдат застраховани.

"Совкомфлот" беше едно от 13-те големи руски предприятия и дружества, които за първи път бяха санкционирани от САЩ на 24 февруари. Оттогава компанията не може да оперира в американски води, а руските й партньори и финансисти са в черния списък. Не е известно колко дължи "Совкомфлот" на западни банки, но общите ѝ дългови задължения са били приблизително 2,4 милиарда долара към 31 декември, според компанията.

"Совкомфлот" заяви, че печалбата миналата година е спаднала до 35,8 милиона долара от 267,1 милиона долара през предходната година, като приходите са намалели с около 7% до 1,54 милиарда долара. Компанията има дълга история на транспортиране на суров и природен газ за петролни компании като Shell и TotalEnergies.

Компанията има повече от 30 поръчани кораба, като по-голямата част са танкери, които ще транспортират втечнен природен газ от проекти в Арктика. Сделките включват плащания на около 2 милиарда долара от "Совкомфлот" и 3 милиарда долара в лизингови договори през следващите три години, според презентация на компанията през ноември миналата година.

"Те имат кратък период за продажба", каза Ларс Барстад, главен изпълнителен директор на Frontline Management AS. „Техните танкери за втечнен природен газ ще бъдат много търсени. Има дълга редица поръчки, отнема три години и половина за изграждането на един тенкер и струва 230 милиона долара."

Съдбата на корабните поръчки и договорите с петролните компании не е ясна веднага, според ръководителите на корабостроителници и петролни брокери. "Совкомфлот" заяви през април, че въпреки санкциите, ще изпълни задълженията си за плащане по две емисии еврооблигации на стойност близо 930 милиона долара с падежи през 2023 г. и 2028 г.

"Совкомфлот" също премества управлението на своите кораби в Дубай, като по-голямата част от корабите му бяха регистрирани там миналия месец, според базата данни Equasis за корабната индустрия. Руските експерти по корабоплаване и санкции твърдят, че преместването позволява на компанията да продължи да има достъп до услугите, от които се нуждае, за да поддържа плавателните съдове.