Руските танкери започнаха да изчезват в опит да избегнат санкциите

"Тъмните операции" се извършват главно в или около изключителната икономическа зона на Русия

08:59 | 28 март 2022
Обновен: 10:42 | 28 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските танкери, превозващи петрол и петролни продукти, все повече прикриват движението си, явление, което според някои морски експерти може да сигнализира за опити за избягване на безпрецедентните санкции, предизвикани от инвазията в Украйна, пише Bloomberg.

През седмицата, приключила на 25 март, имаше най-малко 33 случая на така наречената „тъмна дейност“ от руски танкери. Това означава бордовите системи за предаване на местоположението на корабите да бъдат изключени, съобщи Windward Ltd., израелска консултантска компания, която е специализирана в морския риск с помощта на изкуствен интелект и сателитни изображения. Това е повече от два пъти средното за седмица от 14 случая за последната година.

Тъмните операции се извършват главно в или около изключителната икономическа зона на Русия, според Windward, която проведе изследването по искане на Bloomberg. Плавателните съдове, занимаващи се с тъмна дейност, включват кораби, свързани с големи корпорации и мултинационални корабни фирми, както и с малки предприятия, според Windward.

Международното морско право изисква търговските кораби да имат включена автоматична система за идентификация или AIS, докато са в морето. Деактивирането или манипулирането на системата за идентификация на кораба е в най-често използваните от измамните практики за корабоплаване, цитирани от Министерството на финансите на САЩ в консултация миналия май за ограничаване на незаконното корабоплаване и избягването на санкции.

„Няма причина да изключват своя AIS“, каза Гур Сендер, програмен мениджър на Windward, който е специализиран в проблемите на съответствието и риска. „Разследването дали даден кораб се занимава с измамни практики на корабоплаване, свързани със специфични режими, е от решаващо значение за защита на вашия бизнес от работа със санкционирани субекти."

След нахлуването в Украйна на 24 февруари, САЩ, Великобритания и други съюзници засилиха санкциите срещу Кремъл. Президентът на САЩ Джо Байдън издаде изпълнителна заповед на 8 март за забрана на вноса на руски петрол и газ, докато в същия ден Обединеното кралство заяви, че постепенно ще прекрати вноса на петрол до края на годината. И двете страни, заедно с Канада, също забраниха на руски кораби достъп до техните пристанища.

Тъй като все повече страни и предприятия избягват търговията с Русия, флотът на страната ще бъде подложен на натиск да извършва тъмна дейност и дори да участва в незаконно корабоплаване, за да съществува, каза Иън Ралби, главен изпълнителен директор на I.R. Consilium, консултантска фирма за морско право и сигурност, която работи с правителства.

„Русия бързо се превърна в държава-пария, така че те прикриват някои от дейностите си, защото много хора от двата края на транзита не искат никакво асоцииране с Русия“, каза Ралби. „Навсякъде, където Русия се появи в цялостното управление или експлоатация и собственост на кораба, в момента има опасения за тъмна дейност. Почти всичко, което те ще правят, означава повече контрол и правни опасения поради всички различни санкции."

Ако изолацията на руските кораби и екипажите продължи, те няма да имат голям избор, освен да приемат всякакви предложения, които им се дават, което ги прави податливи на „всякакви престъпни и измамни манипулации“, каза Ралби.

„Може да видим възникването на паралелен глобален пазар, където има вътрешна търговия между всички тези санкционирани държави и техните активи“, каза той. 

Сателитни изображения

В много от случаите на тъмна активност операции се провеждат между кораб под руски флаг или притежаван от Русия и неруски кораби, според Windward. Корабите, които извършват операции "борд до борд", показват издайни модели на движения и скорост, дори ако техните транспондери са изключени. Сателитните изображения също могат да разкрият подобни операции.

Данните на Windward показват, че броят на срещите кораб-кораб, продължили най-малко три часа между руски петролни танкери и неруски кораби, остава относително нормален. Това е достатъчно време, за да позволи на петролните танкери да прехвърлят стоките си на трети кораб, който не е засегнат от санкции или забрани, каза Сендер.

Събитията се случват и достатъчно близо до пристанища, където корабите потенциално могат да натоварят и "чисти" горивни продукти, каза той.

Windward също така засича някои плавателни съдове, които влизат в руски териториални води и посещават пристанищата ѝ за първи път, дори когато общият брой кораби, които извършват първото си пътуване до Русия, намалява.

От избухването на конфликта 22 уникални кораба - някои от които са собственост или се управляват от компании, регистрирани в Обединеното кралство, САЩ и Германия - са навлезли в руски териториални води за първи път, според Windward.

Корабите представляват различни класове: 12 товарни кораба, 1 контейнеровоз, 6 танкера, 1 обслужващ кораб и 6 търговски риболовни кораба. 

В един случай танкер, управляван от американска компания, отпътува от китайския град Донгинг на 25 февруари и влезе в руски води на 3 март, като направи първото си руско посещение в Находка. Танкерът напусна пристанището и дрейфуваше в руски води, преди да влезе в пристанище на 19 март в танкерен терминал във Владивосток.

Забраната на САЩ за руски петрол влезе в сила на 8 март за нови покупки, но дава 45-дневен прозорец за купувачите от САЩ да прекратят съществуващите си договори.

„Въпреки че това пътуване не се счита за незаконно или за нарушение на санкциите, то все пак повдига въпроси“ предвид текущите политики на САЩ, според бележка на Windward AI Insights. 

„Ще бъде интересно да се види дали тази тенденция ще продължи и колко компании ще разглеждат тези нови регулации и ограничения като обикновени препоръки."