Застрахователите спират услугите си за "Совкомфлот" в нов удар по руския износ

Морският сектор на Русия е свидетел на спиране на множество услуги, включително сертифициране на кораби от водещи чуждестранни доставчици

11:41 | 2 май 2022
Обновен: 17:23 | 2 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Западните корабни застрахователи прекратяват покритието на водещата руска корабна компания "Совкомфлот" заради действащите санкции, твърдят замесените компании. Това е поредното от редица предизвикателства пред държавното дружество и усилията на Москва да изнася петрол и газ.

Морският сектор на Русия попадна под множество санкции, включително отказ за сертифициране на кораби от водещи чуждестранни доставчици - жизненоважно за достъп до пристанища и осигуряване на застраховки. Корабни компании се изтеглят и производителите на корабни двигатели спират обучението за тяхното оборудване след нахлуването на Москва в Украйна, пише "Ройтерс".

Корабите обикновено имат застраховка за защита и обезщетение (P&I), която покрива искове за отговорност на трети страни, включително щети за околната среда и наранявания. Отделни правила за корпуса и машините покриват плавателни съдове срещу физически щети.

Застрахователят P&I West каза в изявление: „В съответствие с приложимите режими на санкции, West е връчил 30-дневно предизвестие за анулиране на "Совкомфлот" и покритието ще бъде прекратено на 4 май 2022 г.

"Совкомфлот" коментира, че всичките му плавателни съдове са "застраховани съгласно индустриалните стандарти и изискванията на международните конвенции".

UK Club, друг доставчик на P&I, заяви, че за да спази санкциите на Обединеното кралство и ЕС, е „издал 30-дневни предизвестия за прекратяване на услугите за "Совкомфлот" по отношение на техните кораби в началото на април“.

"Совкомфлот", която разполага с една от най-модерните флотилии от петролни танкери и превозвачи на газ в света, беше засегната от отделни санкции от Обединеното кралство и Канада, докато Съединените щати ограничиха възможностите ѝ да набира капитал на своите финансови пазари.

Европейският съюз изброи компанията сред руските държавни дружества, с които му е „забранено пряко или косвено да участва в каквито и да било трансакции“ след 15 май.

Не беше ясно какво застрахователно покритие си е осигурила "Совкомфлот". Десетки от нейните плавателни съдове са били застраховани преди от играчи като West, UK Club и North, показват корабните записи.

Източници в корабното застраховане казват пред "Ройтерс", че докато руското застрахователно покритие би било достатъчно, проблемите с плащането поради финансовите санкции, наложени на Москва, биха могли да създадат трудности за танкерите на компанията в морето.

Руските кораби също са изправени пред проблеми с осигуряването на корабно гориво, тъй като продавачите са спрели да обслужват кораби под руски флаг в големи европейски центрове, включително Испания и Малта. 

Корабите на "Совкомфлот", които преди това бяха застраховани от норвежката Gard, вече не фигурират на уебсайта на компанията.

Gard заяви, че спазва всички съответни санкции и не коментира отделни клиенти, но комуникира "директно със засегнатите от ситуацията".

Майк Солтхаус, старши мениджър в друг водещ P&I застраховател - North, каза, че "компанията е издала известие за прекратяване на договора, което сега е изтекло, така че в момента няма регистрирани кораби на "Совкомфлот".

„Повечето или на практика всички участващи фирми по всяка вероятност няма да бъдат в състояние да продължат бизнеса си след 15 май, когато приключват периодите на прекратяване и влизат в сила забраните на ЕС и Обединеното кралство за предоставяне на застраховки на "Совкомфлот“, каза той пред "Ройтерс".

„Актът за прекратяване на вписване като "Совкомфлот" се усложнява поради различния законодателен подход, възприет от отделните юрисдикции. Застрахователите ще трябва да отделят време за разрешаване на всякакви несъответствия по начин, който не поставя в неблагоприятно положение съществуващите трети страни."

"Совкомфлот" управлява около 110 танкера, според данни на Clarksons Research Services Ltd., подразделение на най-големия корабен брокер в света. Корабите варират от малки кораби, които превозват петролни продукти, до гигантски плавателни съдове, които могат да транспортират повече от 2 милиона барела суров суров, показват данните от проследяването на корабите.

Компанията разполага с 52 Aframax, което я прави най-големият собственик на такива плавателни съдове в света, според Clarksons. Средните плавателни съдове обикновено оперират в Средиземно море, Северно море, Черно море и Балтийския регион.