COVID-19 е довел до 15 милиона смъртни случая в световен мащаб, а не 5 милиона

В доклад на СЗО се казва, че почти половината от смъртните случаи, които досега не са били преброени, са в Индия

07:51 | 6 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Почти три пъти повече хора са починали в резултат на COVID-19, както показват официалните данни, според нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), най-изчерпателният поглед върху истинския глобален резултат от пандемията до момента.

Има 14,9 милиона допълнителни смъртни случая, свързани с COVID-19 до края на 2021 г., съобщи органът на ООН в четвъртък.

Официалният брой на смъртните случаи, пряко дължащи се на COVID-19 и докладвани на СЗО през този период, от януари 2020 г. до края на декември 2021 г., е малко повече от 5,4 милиона.

Цифрите за свръхсмъртност на СЗО отразяват хора, починали от COVID-19, както и тези, които са починали в косвен резултат от пандемията, включително хора, които не са имали достъп до здравни грижи за други състояния, когато системите са били претоварени по време на огромните вълни от инфекция.

Докладът също така отчита смъртните случаи, избегнати по време на пандемията, например поради по-ниския риск от пътнотранспортни произшествия по време на блокирания.

Но числата също са много по-високи от официалния брой поради смъртни случаи, които са пропуснати в страни без адекватно отчитане. Дори преди пандемията, около шест от 10 смъртни случая по света не са регистрирани, каза СЗО.

В доклада на СЗО се казва, че почти половината от смъртните случаи, които досега не са били преброени, са в Индия. Докладът предполага, че 4,7 милиона души са починали там в резултат на пандемията, главно по време на огромен скок през май и юни 2021 г.

Индийското правителство обаче определя броя на жертвите си за периода януари 2020-декември 2021 г. далеч по-нисък: около 480 000.

СЗО заяви, че все още не е проучила напълно новите данни, предоставени тази седмица от Индия, която оспори оценките на СЗО и публикува свои собствени данни за смъртността за всички причини за смърт през 2020 г. във вторник. СЗО каза, че може да добави уточнение към доклада, подчертавайки текущия разговор с Индия.

В изявление, публикувано след публикуването на числата, индийското правителство каза, че СЗО е публикувала доклада, „без да отговори адекватно на опасенията на Индия“ относно това, което нарече „съмнителни“ методи.

Панелът на СЗО, съставен от международни експерти, които работят върху данните от месеци, използва комбинация от национална и местна информация, както и статистически модели, за да оцени общите цифри, когато данните са непълни – методология, която Индия критикува.

Въпреки това, други независими оценки също поставят броя на смъртните случаи в Индия далеч по-висок от официалния брой на правителството, включително доклад, публикуван в списание Science, който предполага, че 3 милиона души може да са починали от COVID в страната. 

Други модели също са достигнали до подобни заключения за глобалния брой на смъртните случаи, който е много по-висок от регистрираните статистически данни. За сравнение се смята, че около 50 милиона души са починали при пандемията от испански грип през 1918 г., а 36 милиона са починали от ХИВ от началото на епидемията през 80-те години.

Самира Асма, помощник генерален директор на СЗО за данни и анализи, която е един от ръководителите на процеса на изчисление, каза, че данните са „жизнената сила на общественото здраве“, необходима за оценка и поука от случилото се по време на пандемията.

Тя призова за повече подкрепа за страните за подобряване на отчитането.

„Твърде много е неизвестно“, каза тя пред репортери по време на брифинг.