Докато светът се отваря отново, Китай е изправен пред труден избор за COVID

Шансовете за нула заразени в Китай може да са малки, но от политиката зависи репутацията на Китайската комунистическа партия и президента Си Дзинпин

13:28 | 12 февруари 2022
Обновен: 16:09 | 12 февруари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато Австралия и Нова Зеландия придвижиха напред плановете си за облекчаване на ограниченията по границите, Хонконг тази седмица въвеждаше най-строгите си досега мерки срещу COVID-19, а властите в Китай блокираха произвеждащия алуминий град Байс, повишавайки цената на метала до най-високите нива от 14 години.

След две години борба с пандемията и глобалната кампания за ваксиниране срещу нея, която сега се провежда повече от година, някои части на света сега се опитват да се отърват от болестта. Великобритания и Съединените щати все повече отварят отново своите общества въпреки въздействието на силно заразния, но често по-малко смъртоносен вариант на коронавируса Омикрон, пише Питър Апс за "Ройтерс".

Китай все още поддържа заявената политическа цел за пълно изкореняване на COVID-19 – така наречената политика за „нулев COVID“ – и Байс не е първият голям континентален град, който е затворен от декември насам. Администрираният от Китай Хонконг също се опитва да контролира собственото си огнище и отчита над 600 случая на ден.

Засега броят на разкритите случаи остава малък. В Байс служителите съобщават за около 100 положителни случая, като са тествали около 10% от неговите 4 милиона души. Но разпространението продължава, което води до нарастващо безпокойство, че са заразени повече хора, отколкото предполагат официалните данни.

china covid

Избухването на заразата в Байс се счита за особено трудно за контролиране, тъй като много хора пътуват в Китай през лунната Нова година. Шансовете за нула заразени в Китай може да са малки, но това е както политическо, така и обществено-здравно решение, тясно свързано с репутацията на Китайската комунистическа партия и президента Си Дзинпин.

От началото на пандемията Китай засили наблюдението и законовите ограничения - до голяма степен под прикритието на мерки за обществено здраве - като същевременно ограничи гражданските свободи и свободата на печата в Хонконг.

Партийният вестник People’s Daily заяви, че повторното отваряне на Хонконг с брой на случаите на сегашното ниво би означавало „катастрофа“, докато South China Morning Post публикува редакционна статия, в която се предполага, че е време да започнем отново да отваряме икономиката и да живеем с вируса.

Финдаментален въпрос

Начинът, по който Пекин избере да се справи с края на пандемията, ще окаже влияние както върху собственото му бъдеще, така и върху отношенията с останалия свят. Китай трябва да реши дали и как да отвори отново границите си, да приеме чуждестранни посетители и да позволи на собствените си хора да пътуват в чужбина.

Както показаха колебанията на пазара на алуминий тази седмица, подобни решения носят по-широки глобални икономически последици. Китай, който включва и изключва блокирането в различни части от икономиката си, вероятно ще задържи надолу глобалния растеж. Но същото ще се случи и с Китай, където пандемията излиза извън контрол.

Тази седмица Ву Зуню, главен епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, каза пред държавния Global Times, че вярва, че пандемията отслабва в световен мащаб, но че Китай няма да коригира политиката си на „динамична нулева толерантност“ засега, защото ваксините сами по себе си не могат да контролират вируса.

china covid

Това е съществено различно от предложената по-рано политика за Хонконг, за която беше съобщено през декември, че градът е решил да отвори отново границите си, след като 80% от населението му, включително уязвими групи като възрастните хора, получат ваксина. Сега е на това ниво в цялата територия, но се смята, че възрастното население изостава много във ваксинацията.

Тази седмица главният изпълнителен директор на Хонконг Кари Лам обяви затягане на регулациите, включително ограничаване на социалните събирания до две семейства и затваряне на обществени места – оставяйки територията до голяма степен изолирана от Китай, с отменени 90% от полетите и строги правила за карантина.

Япония и Южна Корея

Китай не е единствената страна, която е предпазлива. Япония отчете 159 смъртни случая от коронавирус във вторник, ежедневен рекорд, което накара правителството да въведе отново ограничения в голяма част от нацията, дори когато страни като Великобритания и Съединените щати толерират значително по-високи нива в продължение на седмици.

Южна Корея е регистрирала по-малко от 7 000 смъртни случая, свързани с COVID, но ежедневните случаи нарастват поради разпространението на силно заразния вариант Омикрон и страната разшири правилата за социално дистанциране.

Голяма част от Азия вече е в процес на повторно отваряне, като Австралия и Нова Зеландия сега позволяват на Омикрон да се разпространи сред основно ваксинираното си население, преди да разрешат пътуването в и от чужбина през 2022 г.

china covid

Ако Китай иска да възприеме този подход, може да са необходими по-сложни съобщения, отколкото в миналото, за да покаже, че такъв подход е оправдан и безопасен. Повече от 80% от населението на Китай е ваксинирано, но в зависимост от ефикасността на неговите ваксини все още може да има големи огнища и смъртни случаи в мащаб, който носи допълнителни критики към правителството.

Това обаче може да не е единственият фактор за решението. Както Пекин откри по време на Зимните олимпийски игри, мерките за обществено здраве, наложени срещу COVID-19, се оказаха мощен инструмент за социален контрол и задушаване на протестите и несъгласието. Тези, които са на власт, може да не искат да изоставят тези лостове на натиск - или да позволят на Хонконг да преоткрие ентусиазма си за различен път на развитие.

Питър Апс е ескперт по международни въпроси, глобализация, и конфликти. Той е основател и изпълнителен директор на "Проекта за изследване на 21-ви век".