Планът на ЕС за ограничения за придобивания от чуждестранни компании набира скорост

Опасенията на Европа са, че китайски компании с държавно финансиране ще купят европейски фирми на занижена заради Covid цена

18:30 | 5 май 2022
Обновен: 20:43 | 5 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от ЕС и законодателите започнаха обсъжданията на план на Европейската комисия, насочен към чуждестранни компании при покупката на европейски. Блокът от 27 държави се опасява, че китайски компании, подкрепени с държавно финансиране, могат да придобият европейски фирми, чиито цени на акциите са намалени от пандемията COVID-19, пише Reuters.

Комисията, която обяви предложението миналата година, заяви, че мярката е насочена към субсидиите, които вредят на конкуренцията. 

Мярката обхваща и офертите в публични търгове, за да се предотврати използването на чуждестранни субсидии за увеличаване на пазарния дял или подбиване на цените на европейските конкуренти с цел получаване на достъп до стратегически важни пазари или критична инфраструктура.

Както страните от ЕС, така и европейските законодатели постигнаха съгласие по общите си позиции в сряда, преди преговорите за уточняване на последните детайли на предложението, преди то да стане закон.

Разминаване
Страните от ЕС обаче искат правилата да се прилагат за поглъщания на дружества от ЕС с оборот от 600 млн. евро и за договори за обществени поръчки на стойност над 300 млн. евро в сравнение с предложените от Комисията съответно 500 млн. евро и 250 млн. евро.

От друга страна, законодателите на ЕС искат да поставят по-ниска летва, за да обхванат повече придобивания и обществени поръчки.

Страните от ЕС искат също така да съкратят до пет години периода, през който Комисията може да разследва със задна дата субсидии, предоставени преди влизането в сила на регламента.

"С този регламент най-накрая можем да сложим край на дългогодишната регулаторна свободна борба, която противопоставя европейски компании, подлежащи на строг контрол върху държавните помощи, на чуждестранни компании, които могат да се възползват от нарушаващи конкуренцията чуждестранни субсидии на вътрешния пазар", заяви в изявление депутатът от ЕС Кристоф Хансен, който ръководи дебата.