САЩ критикуват подкрепата на Китай за Русия и обещават помощ на Индия

Китайските компании се съобразяват със санкциите на САЩ, въпреки че правителството им се противопоставя

13:30 | 22 април 2022
Обновен: 15:11 | 22 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Високопоставен американски дипломат отново предупреди Китай за санкции, ако предложи "материална подкрепа" за войната на Владимир Путин в Украйна, като същевременно обеща да помогне на Индия да прекрати зависимостта си от руските оръжия, пише Bloomberg. 

Китай не помага за облекчаване на ситуацията в Украйна, като съдейства за засилване на руските дезинформаторски кампании, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман по време на събитие в Брюксел в четвъртък. Тя изрази надежда, че Пекин ще си вземе "правилните поуки" от войната с Русия, включително и че не може да разделя САЩ от техните съюзници.

"Те видяха какво сме направили по отношение на санкциите, контрола на износа, обозначенията по отношение на Русия, така че това би трябвало да им даде известна представа за мерките, от което бихме могли да избираме, ако наистина Китай окаже материална подкрепа", заяви Шърман пред множеството по време на събитието, организирано от групата "Приятели на Европа", съфинансирана от Европейския съюз. 

Шърман също така заяви, че САЩ ще работят с Индия, за да помогнат на страната да се откаже от традиционната си зависимост от руски оръжия, като се има предвид въздействието на глобалните санкции върху руската оръжейна индустрия. 

"Те разбират, че тяхната армия, която е изградена на базата на руски оръжия, вероятно вече няма бъдеще с това въоръжение, защото нашите санкции удариха военно-промишления комплекс на Русия", каза тя.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян заяви в петък на редовен брифинг в Пекин, че забележките на Шърман са "стар трик за очерняне на Китай". Той повтори, че "позицията на Пекин по въпроса за Украйна е надпартийна, обективна и неподлежаща на упрек".

Тази седмица Китай заяви, че планира да продължи да укрепва стратегическите връзки с Русия, което показва, че отношенията остават стабилни въпреки нарастващите опасения относно военните престъпления, извършени от силите на Путин. В същото време китайските компании се съобразяват със санкциите на САЩ, въпреки че правителството се противопоставя на тях по съображения за суверенитет. 

Индия до голяма степен е на същото мнение като Китай по отношение на войната, като подкрепя призивите за прекратяване на огъня и дипломатическо решение, а в ООН се въздържа при гласуването на проекторезолюции, осъждащи Русия. Администрацията на министър-председателя Нарендра Моди, който разговаря с президента Джо Байдън по-рано този месец, заяви на САЩ, че се нуждае от руски оръжия, за да защити границата си с Китай, а алтернативите са твърде скъпи.

Междувременно високопоставен дипломат на Чехия, която ще поеме ротационното председателство на ЕС по-късно тази година, предупреди Пекин, че сътрудничеството му с Москва рискува да подкопае връзките с Брюксел. Заместник-министърът на външните работи на Чехия Мартин Тлапа се срещна с делегация, водена от специалния представител на Китай за Централна и Източна Европа Хуо Южен, в Прага, за да обсъдят т.нар. формат 16 плюс 1, който Пекин използва за насърчаване на по-тесни връзки в бившия Източен блок.

"Използвахме срещата, за да изразим отново резервите си към настоящото китайско сътрудничество с Русия", пише говорителката на външното министерство Ленка До в изявление, изпратено по електронната поща. Чехите вече предупредиха, че "всякакъв вид китайска подкрепа за Русия ще навреди на отношенията ѝ с ЕС", пише тя. 

Запитан за позицията на чехите, говорителят на китайското външно министерство Джао заяви, че по въпроса за Украйна Пекин "отстоява справедливостта и се стреми към мир".

"Китай се обявява за диалог и преговори и е против едностранните санкции", каза той.