ЕС: Искането на Путин да се плаща с рубли за газа нарушава санкциите

Залогът за енергийната сигурност на Европа нараства

14:00 | 14 април 2022
Обновен: 16:21 | 14 април 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка:  Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Европейският съюз предупреди страните членки, че искането на руския президент Владимир Путин “неприятелските страни” да заплащат с рубли за руския газ ще наруши санкциите, наложени на Москва след инвазията в Украйна, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия е представила свой анализ след указа на Путин, твърдят запознати източници. Решението увеличава залога за енергийната сигурност на Европа, тъй като руският президент заплаши да спре доставките на газ, ако купувачите не се съобразят с искането му.

Указът на Путин от 31 март предвижда европейските купувачи да газ да открият две сметки - една в чуждестранна валута и една в рубли, като на Газпромбанк е поверена отговорността за конвертирането на чуждестранните валути в рубли и прехвърлянето на плащанията в рубли към Газпром.

Според предварителния правен анализ на ЕК указът на Путин променя съществено процедурата и създава нова правна ситуация, посочват източници, пожелали да запазят анонимност.

Европейските правителства и компании все още разглеждат значението на указа от оперативна гледна точка. Германия беше сред страните, които заявиха, че ЕС ще приеме единна позиция. Според източниците ЕС ще работи с националните органи, за да информира европейските компании, които имат сключени договори, относно оценката и предоставянето на насоки.

Делът на

Делът на доставките на природен газ от Русия, 2020 г. Графика: Bloomberg

Новият процес ще предаде пълен контрол на руската държава чрез нейната централна банка по отношение на условията за това кога дадена сделка е приключена и в кой момент купувачът е освободен от задължения, твърдят запознатите източници. Той също така ще даде на Русия контрол върху приложимия обменен курс, който Москва би могла да манипулира в своя полза.

Анализът предупреждава, че този нов метод може да доведе до още разходи за купувачите, тъй като трансакциите ще са изцяло контролирани от Русия.

Основното е, че процесът би бил в нарушение на санкциите, които ЕС наложи в отговор на инвазията на Русия в Украйна и приложи спрямо руското правителство, централната банка на страната и техните проксита. Процесът може да има отражение и върху други забрани, наложени спрямо различни инструменти на финансовите пазари.

Повечето от страните членки на ЕС вече заявиха, че няма да плащат в рубли за руския газ. Германия потвърди в сряда, че не е съгласна с исканията на Русия.

Придържане към санкциите

Комисията неколкократно заяви, че трябва да има придържане към сключените договори и че почти всички от тях предвиждат плащания в евро или долари, а блокът ще отговори на всеки опит на Русия да избегне санкциите.

Решението как да се плаща за доставките в крайна сметка ще зависи от компаниите, купуващи газ от Русия, а те ще се окажат в трудна позиция, тъй като европейските фирми трябва да се съобразяват с всички наложени ограничителни мерки.