Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Путин иска да ви пороби, но Европа ни спаси от това

Георги Готев, главен редактор на EURACTIV, "Светът е бизнес", 12.04.2022 г.

06:04 | 13 април 2022
Обновен: 14:19 | 13 април 2022
Автор: Даниел Николов

Стратегията за Балканите на президента на Русия Владимир Путин е да се възползва от заявеното нежелание от страна на ЕС да не повтаря грешките от прибързаното присъединяване на България и Румъния. Вероятно е в Кремъл да са представяли, че Европа няма да бъде толкова обединена в отговора си, коментира Георги Готев, главен редактор на EURACTIV, в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.


"Ако не ни бяха приели [в ЕС], щяхме да сме задунайска губерния на Русия. Путин щеше да стъпи първо тук, при нас, преди да прати танковете в Украйна, защото Черно море му е много важно."

Макар и прозападни по изявления, инфраструктурните действия на правителствата на ГЕРБ и бившия премиер Бойко Борисов са били винаги в полза на Русия, каза Готев. 

"Построихме на "Газпром" без те да платят газопровод, с който да прокарват влияние на западните Балкани."

Задавам си въпроса дали България има външен министър, каза Готев в коментар за отношенията на България със западните Балкани. "Мисля че няма... Знам че има натиск към българското правителство да реши проблема с ветото за Северна Македония, но не ми е известно да има такъв да пращаме оръжия в Украйна. Това си е наш вътрешнополитически въпрос."

Оказа се че членството ни в НАТО действително ни пази, каза Гетов в коментар за заявените желания за присъединяване от страна на Финландия и Швеция.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.