Германия задейства извънреден план за осигуряване на енергийни доставки

Правителството призова потребителите да ограничат енергийната консумация, когато е възможно

14:00 | 30 март 2022
Обновен: 16:33 | 30 март 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Германия активира извънреден план, с който да помогне на най-голямата европейска икономика да се справи с намалените енергийни доставки на фона на растящите опасения, че Русия може да преустанови снабдяването с природен газ, съобщава Bloomberg.

Правителството в Берлин инициира първата от трите възможни фази на плана да се справи със замразените енергийни доставки, заяви икономическият министър Роберт Хабек в сряда. Първата фаза включва интензивен мониторинг на потреблението на газ и резервите.

Ходът става факт, след като Русия изиска плащанията на енергийните ѝ продукти да бъдат осъществявани в рубли, а не в евро или долари - настояване, което германските власти отхвърлиха. Основните енергийни доставчици на Германия предупредиха наскоро, че спорът може да доведе до сътресения.

“Това е превантивно решение”, поясни Хабек. “Имаше няколко изявления от руска страна, че ако това се случи, доставките могат да бъдат преустановени”, добави той.

Министърът отбеляза, че към момента енергийните доставки са осигурени и хранилищата на страната са запълнени на 25%.

В допълнение Германия ще създаде работна група, която ще се събира ежедневно, за да следи ситуацията, а министърът призова компаниите и потребителите да намалят енергийното си потребление, когато това е възможно. Правителствени представители също така ще разговарят с доставчиците на енергия и основните потребители, за да обсъдят как могат да приоритизират употребата на газ.

В трета фаза на извънредния план Берлин ще се заеме с управлението на наличните енергийни доставки.