Дружбата между Си и Путин всъщност има граници, обяви китайският посланик в САЩ

Забележките на Цин Ган са първите пояснения от китайски служител за срещата на двамата лидери, която засили опасенията за възраждането на блока Китай-Русия

13:58 | 24 март 2022
Обновен: 16:44 | 24 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Си Дзинпин и Владимир Путин обявиха приятелство "без ограничения" между Китай и Русия преди началото на Зимната олимпиада в Пекин. Два месеца и една война по-късно, пратеникът на Пекин в САЩ добави важно уточнение за връзката, пише Bloomberg.

„Сътрудничеството между Китай и Русия няма забранени зони, но има граници, които няма да премине“, каза посланик Цин Ган пред подкрепяната от държавата китайска телевизия Phoenix TV в сряда. „Тази линия са устоите и принципите на Устава на ООН, признатите основни норми на международното право и международните отношения."

„Това са насоките, които следваме в двустранните отношения между Китай и всяка друга страна“, добави Цин, отговаряйки на въпрос за ангажимента на Пекин към Москва след инвазията на Украйна на 24 февруари.

Забележките са първите от китайски служител, който изяснява дългото съвместно изявление, публикувано от двете страни миналия месец, което засили опасенията сред съюзниците на САЩ относно възраждането на блока Китай-Русия. След инвазията Китай се опитва да се представи като неутрална страна: издава изявления в подкрепа на суверенитета на Украйна и изразява загриженост за цивилни жертви, като същевременно подкрепя Путин в ООН и обвинява САЩ за провокирането на войната чрез разширяване на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

Си беше изправен пред по-голям натиск да се дистанцира от Путин, като президентът Джо Байдън миналия петък предупреди китайския лидер да не предоставя военна помощ или помощ за санкции на Москва. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, каза в сряда, че служителите на администрацията „не са видели китайското правителство да действа по отношение на доставките на оръжия, но това е нещо, което наблюдаваме всеки ден“.

Някои видни китайски учени предполагат, че Пекин трябва да калибрира отношенията си с Москва. Във вече цензуриран коментар от началото на март Ху Вей, заместник-председател на Центъра за изследване на обществената политика, свързан с Държавния съвет на Китай, се застъпи за ясна раздяла с Русия „възможно по-скоро“. Неговото мнение беше публикувано отново на уебсайта на US-China Perception Monitor, който след това беше блокиран в Китай.

Сяо Бин, научен сътрудник в подкрепяната от държавата Китайска академия на социалните науки, миналата седмица отбеляза, че стратегическото партньорство на Китай и Русия „се породи по време на липса на война“, заявявайки, че последвалата инвазия е променила тази динамика. 

„Следователно отношенията между Китай и Русия със сигурност имат горни граници, които са интересите на китайския народ“, написа той на уебсайта на China-United States Exchange Foundation. Тази публикация все още е достъпна в интернет на Китай.

„С други думи, отношенията трябва да бъдат ограничени до области, които не вредят на тези интереси“, добави Сяо.

Все пак други видни коментатори се застъпват за близки отношения между Китай и Русия. Ху Сижин, бивш главен редактор на подкрепяния от Комунистическата партия вестник Global Times, нарече Русия „най-важният партньор“ за Китай в скорошен пост в Weibo.

„Ако САЩ успешно забият клин между Китай и Русия, Русия веднага ще се изправи пред стратегически мат“, пише той. „В бъдещ конфликт между Китай и САЩ, Китай също ще бъде в губеща позиция."