Тръмп е пренесъл класифицирани материали от Белия дом в дома си

Някои служители на Белия дом са извършвали служебни дейности, използвайки неофициални акаунти за електронни съобщения

14:00 | 19 февруари 2022
Обновен: 14:29 | 20 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Бившият президент Доналд Тръмп е пренесъл класифицирана информация в дома си във Флорида, след като е напуснал Белия дом, съобщи Националната администрация на САЩ за архивите и документацията в писмо до Конгреса, информира Reuters.

Националният архив си възстанови наскоро 15 кутии с документи.

От там заявиха, че са информирали министерството на правосъдието, което ще се заеме с евентуално разследване.

"В кутиите бяха идентифицирани предмети, обозначени като класифицирана информация за националната сигурност", заяви Дейвид Фериеро от националния архив в писмо до представителката на Демократическата партия на САЩ Каролин Малоуни, председател на комисията за надзор в Камарата на представителите.

Комисията на Малоуни проучва работата на Тръмп с досиетата. Той напусна поста си през януари 2021 г.

"Тези нови разкрития задълбочават загрижеността ми относно грубото пренебрегване на федералните закони за архивите от страна на бившия президент Тръмп и потенциалното въздействие върху нашия исторически архив", заяви Малоуни в изявление.

"Националният архив не е "намерил" нищо, на него бяха предоставени, при поискване, президентски документи в рамките на обикновен и рутинен процес, за да се гарантира запазването на моето наследство и в съответствие със Закона за президентските архиви", каза Тръмп в писмено изявление.

"Ако това беше някой друг, но не и "Тръмп", нямаше да има история."

В писмото на Фериеро се казва също, че някои служители на Белия дом са извършвали служебни дейности, използвайки неофициални акаунти за електронни съобщения, които не са били копирани или препращани в официалните акаунти за електронни съобщения, и че е в процес на получаване на някои от тези липсващи записи.

Миналата седмица в. "Вашингтон пост" съобщи, че някои от документите, отнесени в дома на Тръмп, са били обозначени като класифицирани, което може да засили правния натиск, на който Тръмп или неговите помощници могат да бъдат подложени.

Законът за президентските архиви изисква да се съхраняват бележки, писма, имейли, факсове и други писмени съобщения, свързани с официалните задължения на президента.

Тръмп заведе дело, но без успех, за да спре публикуването на негови записи от Белия дом, включително на комисията, която разследва нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. от поддръжници на Тръмп.