Тръмп е имал реален план да провали изборите и изглежда не е приключил

Тръмп изгуби изборите за президент, но определено още не е приел загубата и прави стъпки към завръщане на "Пенсилвания авеню" №1600

20:27 | 22 септември 2021
Обновен: 08:28 | 23 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Тръмп е имал реален план да провали изборите и изглежда не е приключил

Демокрацията в САЩ е била застрашена от план на доскорошния президент Доналд Тръмп да манипулира изборите и да си гарантира втори мандат. Това е основното разкритие, което правят журналистите Боб Уудуърд и Робърт Коста в новата си книга. Те се позовават на вътрешна информация и документи от администрацията на Тръмп, разказва CNN.

Според бележка, открита от двамата журналисти на Washington post, адвокат от обкръжението на Тръмп е опитвал да накара вицепрезидента Майк Пенс да спре ратифицирането на резултатите от изборите, да премахне членове на Избирателната колегия и да обяви Доналд Тръмп за президент.

Автор на плана е консервативния адвокат Джон Ийстман, който опитал да убеди Пенс да изгони членове на Избирателната колегия от седем щата, в които републиканците са посочили, че има проблеми. След това Пенс трябвало „просто“ да обяви Тръмп за победител по време на процеса на ратифициране на изборите.

Имало и план „Б“: Пенс да каже, че нито един кандидат не е получил 270 избирателни гласа, така че изборите трябва да бъдат предадени на Камарата на представителите. Камарата се контролира от Републиканците и така Тръмп е можело да спечели изборите.

Пенс отказва, но с това опитите на бившия президент да „открадне“ поста от Джо Байдън не спират.

Много от твърденията и действията на Тръмп показват, че той е напълно убеден в собствените си лъжи и пропаганда. Фактът, че той може и да обмисля нова кандидатура за Белия дом пък прави ситуацията още по-притеснителна. Евентуална негова кандидатура през 2024 г. най-вероятно ще означава нова атака по демокрацията в САЩ,

Като част от плана си за завръщане в Белия дом, Доналд Тръмп изпратил писмо, пълно с невярна информация за „фалшификацията“ на изборите, до щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер. В писмото той иска Рафенспергер да започне дератификация на изборите през 2020 г., Такъв механизъм не съществува. Победата на Байдън отдавна е ратифицирана съобразно Закона и Конституцията.

Миналия месец пък стана ясно, че Тръмп се е опитал да окаже натиск върху Министерството на правосъдието да обяви, че е открило измама на изборите.

Междувременно в редица щати, контролирани от Републиканците, бяха приети промени в изборния кодекс, които биха могли да улеснят Тръмп или друг, склонен да нарушава Конституцията, да открадне властта в бъдеще. Бившият президент също така подкрепя редица хора, които се кандидатират за важни държавни постове. Така се създава потенциална група в администрацията, която ще може да се меси в бъдещите избори.

В допълнение, проучване на CNN от миналата седмица например показа, че 78% от републиканците не вярват, че Байдън е спечелил изборите през ноември и следователно не е законен президент. Лъжите определено има ефект.

„Истинският проблем е, че една от двете основни партии е убедена в това и не иска да чуе нищо друго освен потвърждение на тази неистина. Това, мисля, е най -опасното нещо, с което се сблъсква нашата демокрация “, заяви Матю Дауд, бивш стратег на бившия президент Джордж Буш, пред Ерин Бърнет от CNN.

Ийстман казва пред CNN, че бележката е само чернова, а не реален план. На нея обаче Майк Пенс отговоря с официално писмо на 6-ти януари, в което казва, че няма правомощия да се намесва, за да промени резултата от изборите. По това време Тръмп вече успешно е наложил идеята сред поддръжниците си, че той е законният президент и твърди, че това е момента вицепрезидентът да има "смелостта" да действа.

Най-изумителния момент от случая, е че Тръмп и някои хора около него всъщност вярват, че изборите в САЩ могат просто да бъдат пренебрегнати, ако резултатът не се харесва на президента, пише още Стивън Колисън в анализа си за CNN. Във вторник Робърт Коста разкaзва пред медията, че в разговор с довереника си Хоуп Хикс, Тръмп отново е потвърдил, че няма да приеме загубата.

"Не ме интересува моето наследство. Моето наследство няма значение. Ако загубя, това ще бъде моето наследство. Хората ми очакват да се боря и ако не го направя, ще ги загубя", е казал Тръмп, според авторите на книгата.

Това отношение, фиксацията в една лъжа за „откраднати гласове“ и потенциалната възможност Тръмп отново да се яви на избори, доказват защо опасността за демокрацията в САЩ не е отминала.