Русия нарича разузнавателните данни на САЩ "всяване на страх"

Посланик Дмитрий Полянски, заместник на руската мисия в ООН, заяви, че оценките на американските военни и разузнавателни служби за последиците от евентуална руска инвазия в Украйна са "лудост и сплашване"

13:30 | 6 февруари 2022
Обновен: 18:32 | 6 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

В Европа пристигнаха подкрепления на американската армия, а френският президент Еманюел Макрон проведе разговори за единството между страните от НАТО, продължавайки активната си дипломация.

САЩ заявиха, че всеки конфликт между Русия и Украйна ще навреди на международните интереси на Китай. Ръководителят на НАТО отхвърли искането на руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин военният алианс да спре всякакво разширяване на изток, пише Bloomberg

Москва многократно е отричала, че планира да нападне Украйна, докато Великобритания и САЩ твърдят, че Русия е съсредоточила близо 130 000 войници в близост до границата. Русия осъжда използването на сили на НАТО в близост до своите граници.

Германският канцлер е подложен на натиск да заеме позиция по отношение на Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц, който днес заминава за Вашингтон за среща с президента Джо Байдън, е подложен на все по-голям натиск да заеме позиция спрямо Русия във връзка с военното ѝ струпване в близост до Украйна.

Степента на натиск върху Шолц стана ясна миналата седмица, когато германски вестник написа заглавие "Къде е Шолц?", в което се поставяше под въпрос ангажираността на канцлера с напрежението около военното струпване на Русия по границата с Украйна.

Досега Шолц се придържаше към опорните точки, а именно, че всички варианти за налагане на ответни санкции срещу Русия са на масата, но изпращането на оръжия, които да помогнат на Украйна да се защити, е изключено.

Руски официален представител нарича разузнавателните оценки на САЩ "сплашващи"

Посланик Дмитрий Полянски, заместник на руската мисия в ООН, заяви, че оценките на американските военни и разузнавателни служби за последиците от евентуална руска инвазия в Украйна са "лудост и сплашване".

Полянски коментира обширен материал на в. "Вашингтон пост", в който се цитират неотдавнашни оценки на американски законодатели и европейски съюзници, според които в случай на широкомащабно руско нахлуване в Украйна ще бъдат убити до 50 000 цивилни и 5 млн. души ще бъдат разселени.

Макрон се опитва да намали напрежението по време на срещата с Путин

Френският президент Еманюел Макрон планира да обсъди с Владимир Путин деескалацията на ситуацията в Украйна по време на пътуване до Москва в понеделник.

"Трябва да бъдем много реалистични", заяви Макрон.

"Няма да получим едностранни жестове, но е важно да се избегне влошаване на ситуацията, преди да се изградят реципрочни механизми и жестове на доверие".

Оперативна група на американската армия се установява в Германия

Според изявление на армията от събота около 300 новоразположени американски военнослужещи са пристигнали в Германия и са създали съвместна оперативна група в рамките на 24 часа след получаване на повикването. Силите от 18-и въздушнодесантен корпус от Форт Браг, Северна Каролина, бяха изпратени във Висбаден, близо до Франкфурт.

Генерал-майор Кристофър Донахю, командир на 82-ра въздушнодесантна дивизия, е пристигнал в Полша, където Пентагонът съобщи, че изпраща компоненти на пехотна бригадна бойна група.

Присъствието на корпуса "служи за подсилване на съществуващите американски сили в Европа и демонстрира ангажимента ни към нашите съюзници и партньори от НАТО", заяви в изявлението си капитан Мат Висер, говорител на подразделението.