Sony изгуби $20 млрд. пазарна стойност след сделката на Microsoft и Activision

Microsoft обяви във вторник, че има повече от 25 милиона абонати на Game Pass и „ще предложи толкова много игри на Activision Blizzard, колкото можем"

10:30 | 19 януари 2022
Обновен: 11:31 | 19 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Sony Group Corp. паднаха с 13% в Токио в сряда, най-големият им спад от октомври 2008 г., след като съперникът на PlayStation Microsoft Corp. обяви сделка за 69 милиарда долара за придобиване на издателя на игри Activision Blizzard Inc.

Придобиването на блокбъстър студиото засили усилията (и разходите) на Microsoft, за да осигури съдържание за услугата си Xbox Game Pass, изтривайки 20 милиарда долара от оценката на Sony за един ден. Стремежът за привличане на плащащи абонати с огромно портфолио от игри предизвиква традиционния конзолен бизнес модел на Sony, който разчита на ексклузивни заглавия и продажби на хардуер от висок профил. 

Игрите и мрежовите услуги представляват около 30% от приходите на Sony.

Microsoft обяви във вторник, че има повече от 25 милиона абонати на Game Pass и „ще предложи толкова много игри на Activision Blizzard, колкото можем в рамките на Xbox Game Pass и PC Game Pass“, обхващащи както съществуващи, така и нови заглавия, според шефа на Xbox Фил Спенсър. 

Call of Duty, Diablo и World of Warcraft са сред няколкото изключително успешни франчайза, разработени под чадъра на Activision Blizzard.

„Sony ще има огромно предизвикателство да се изправи самостоятелно в тази война на изтощение“, каза Амир Анварзаде от Asymmetric Advisors. „Тъй като Call of Duty сега най-вероятно ще бъде добавен изключително към списъка на Game Pass, насрещните ветрове за Sony ще станат още по-силни.“

На други места в игровата индустрия акциите на издателите поскъпнаха след съобщението на Microsoft, като Capcom Co. и Square Enix Holdings Co. нараснаха с повече от 3,7% в Токио. Анализатори, включително Атул Гоял от Jefferies, видяха този ход като повишаване на оценките за компаниите за игри със силно съдържание и интелектуална собственост.

Sony поддържаше постоянна преднина в продажбите и ексклузивните игри пред конкурентните предложения на Microsoft в няколко поколения PlayStation и Xbox. Сега, когато неговият базиран в Редмънд, Вашингтон съперник сигнализира за решимостта си да харчи свободно, за да запълни тази разлика, Sony ще бъде под натиск да отговори.

„Sony ще има проблем да настигне Microsoft по отношение на парите, които може да похарчи за закупуване на популярна игра“, каза анализаторът на Morningstar Research Казунори Ито. „Падащите цени на акциите илюстрират, че инвеститорите се притесняват, че Sony може да не успее да продължи да печели, ако наистина индустрията се отклони от хардуерно-базирания модел." 

Надпревара за метавселената 

Сделката, обявена от Microsoft във вторник, най-голямата й досега и най-голямото придобиване в пари в брой в историята, ще засили нейната позиция на процъфтяващия пазар на видеоигри, където ще се изправи срещу лидерите Tencent и Sony.

Това също така представлява залог на американската мултинационална компания за „метавселената“, виртуалните онлайн светове, където хората могат да работят, играят и общуват, както много от най-големите й конкуренти вече правят

Компанията за анализ на данни Newzoo изчислява, че глобалният пазар на игри е генерирал приходи от 180,3 милиарда долара през 2021 г. и очаква те да нараснат до 218,8 милиарда долара до 2024 г.

Microsoft вече има значителен плацдарм в сектора като един от тримата големи производители на конзоли. През последните години компанията прави инвестиции, включително закупуването на производителя на "Minecraft" Mojang Studios и Zenimax в сделки за милиарди долари.

Тя също така стартира популярна услуга за облачни игри, която има повече от 25 милиона абонати.

Според Newzoo пазарният дял на Microsoft за игри е бил 6,5% през 2020 г. и добавянето на Activision ще го доведе до 10,7%.

Анализатори смятат 400-те милиона активни потребители на Activision месечно като за една основна атракция на сделката и колко жизненоважна роля биха могли да играят тези общности в различните метавселенски игри на Microsoft.

Библиотеката от игри на Activision може да даде предимство на платформата за игри Xbox на Microsoft пред Playstation на Sony, която от години се радва на по-стабилен поток от изключителни игри.

„Подобните на Netflix вече казаха, че биха искали сами да се впуснат в игрите, но Microsoft излезе с едни гърди напред с днешната доста щедра оферта“, каза Софи Лунд-Йейтс, анализатор на акции в Hargreaves Lansdown.

Офертата на Microsoft се равнява на 18 пъти печалбата на Activision за 2021 г. преди лихви, данъци, амортизация и амортизация (EBITDA). Това се сравнява с 16-кратната оценка на EBITDA на производителя на "Grand Theft Auto" Take-Two Interactive в сделката за пари и акции за Zynga миналата седмица.

Според данните на Refinitiv, сделката Microsoft-Activision ще бъде най-голямото придобиване на пари в брой в историята, надминавайки офертата на Bayer за 63,9 милиарда долара за Monsanto през 2016 г. и 60,4 милиарда долара, които InBev предложи за Anheuser-Busch през 2008 г.

Технологичните компании от Microsoft до Nvidia заложиха на така наречената метавселена, като шумът около нея се засили в края на миналата година, след като Facebook се преименува на Meta Platforms, за да отрази фокуса си върху бизнеса си с виртуална реалност.

„Това е важна сделка за потребителската страна на бизнеса и по-важното е, че придобиването на Activision от Microsoft наистина стартира "надпреварата във въоръжаването" в метавселената“, каза Дейвид Вагнер, анализатор на акции и портфолио мениджър в Aptus Capital Advisors.

„Вярваме, че сделката ще бъде сключена“, каза той, но предупреди: „Тя ще бъде много сериозно разглеждана от регулаторна гледна точка“.