Застаряващото население на Германия означава 5 милиона работници по-малко

През 2022 г. работната сила ще се свие с повече от 300 000 души

08:01 | 12 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия ще се нуждае от увеличена имиграция, за да предотврати опасността сериозният недостиг на работна ръка да подкопае производителността и да застраши успешния енергиен преход, каза министърът на икономиката в коментар за демографската криза пред най-голямата икономика в Европа.

„Днес имаме 300 000 свободни работни места и очакваме това да се изкачи до милион и повече“, каза Робърт Хабек, лидер на партията на Зелените, на пресконференция. "Ако не запълним тази разлика, ще имаме реални проблеми с производителността."

„Естествено, това означава по-добро съчетаване на квалификации, обучение и възможности за семейства и работни места, но със сигурност в Германия също има нужда от засилена имиграция и във всички области - за инженери, занаятчии, болногледачи. Ние трябва да организираме това“, каза Хабек, който е и вицеканцлер в новата тристранна управляваща коалиция на Германия, водена от социалдемократа Олаф Шолц.

Германският икономически институт изчислява, че работната сила ще се свие с повече от 300 000 души тази година, тъй като има повече по-възрастни работници, които се пенсионират, отколкото по-млади, които влизат на пазара на труда.

germany workforce

Очаква се тази разлика да се увеличи до повече от 650 000 през 2029 г., оставяйки натрупан недостиг на хора в трудоспособна възраст през 2030 г. от приблизително 5 милиона. Броят на заетите германци нарасна до близо 45 милиона през 2021 г. въпреки пандемията на коронавирус.

След десетилетия на ниска раждаемост и неравномерна имиграция, намаляващата работна сила представлява демографска бомба със закъснител за държавната пенсионна система на Германия, в която по-малко служители са обременени със задачата да финансират пенсиите на нарастваща маса пенсионери, които се радват на по-голяма продължителност на живота.

Управляващите партии се съгласиха в своите коалиционни преговори да намалят пречките за квалифицирани работници от чужбина и да направят работата отново по-привлекателна с различни мерки, включително вдигане на националната минимална заплата до 12 евро на час.