Първият биткойн ETF може да постави рекорд за най-лошо представяне

Това се дължи основно на по-широкото отстъпление на цифровите валути, докато Федералният резерв се готви да оттегли пандемичните стимули

11:58 | 8 януари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадът на криптопазарите превърна първия биткойн ETF - ProShares Bitcoin Strategy - който имаше най-успешния дебют някога, в един от най-големите губещи за емитент през първите им два месеца на търговия.

Със спад от 30% борсовият фонд ProShares Bitcoin Strategy (BITO) сега е с един от 10-те най-лоши резултати, когато се разглежда възвръщаемостта два месеца след публичното листване, показват данните на Bloomberg Intelligence, анализирани от Атанасиос Псарофагис.

Това се дължи основно на по-широкото отстъпление на цифровите валути, докато Федералният резерв се готви да оттегли пандемичните стимули. Биткойн, най-големият дигитален актив по пазарна стойност, загуби повече от 34% през двата месеца след дебюта на BITO на 19 октомври и се търгува значително по-ниско от пика през ноември от над 68 000 долара за монета. От началото на годината биткойн е с около 10% по-нисък.

„Уцелването на точното време понякога може да бъде трудно с ETF“, каза Псарофагис. „Не сте чували много за провала на представянето на BITO, откакто излезе на пазара.“

bitcoin etfs

Когато направи първото си представяне, BITO отбеляза оборот от почти 1 милиард долара, което го утвърди като най-добрия дебют само след фонд, който имаше инвестиции преди първоначалното предлагане, показват данните на Bloomberg по това време. Фондът също така привлече $1 милиард активи само за два дни, което е рекорд. За крипто индустрията той подчерта натрупаното търсене на излагане на биткойн в една непрекъснато назряваща институционална екосистема.

Но BITO се понижи с близо 9% само тази седмица. И данните за потоците показват, че първоначалната еуфория също не се е запазила. От началото на 2022 г. не е имало нито един ден на приток на капитал.

Фондът се основава на фючърсни договори и е регистриран съгласно правилата за взаимни фондове, за които председателят на SEC Гари Генслер каза, че осигуряват „значителна защита на инвеститорите“. ETF, който пряко държи биткойн, все още не съществува в САЩ поради множество регулаторни проблеми.

Все пак Псарофагис казва, че представянето му досега няма непременно да повлияе на бъдещия растеж на индустрията. „Можете да видите, че някои други ETF са имали лош пъроначален старт извън, но все още могат да набират активи“, каза той.