Забавянето на Китай вече удря икономиките на ниво общини

Хеганг затяга коланите с прилагане на кризисни финансови правила, въведени от правителството през 2016

15:22 | 7 януари 2022
Обновен: 17:20 | 7 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Град в североизточната част на Китай стана жертва на забавянето на растежа на икономиката, като местните медии и анализатори съобщиха, че наскоро е започнало фискално преструктуриране за съкращаване на разходите, пише Bloomberg LP.

Градската управа на Хеган заяви наскоро, че е отменила плана за набиране на нов персонал, тъй като е в процес на фискално преструктуриране, според изявление, съобщено в края на миналия месец от Securities Times, под шапката на People's Daily. В последствие това изявление е изтрито, твърдят местни медии, и не може да бъде намерено на уебсайта на местното правителство.

Huachuang Securities Co. Ltd. заяви, че случаят е първият в Китай, при който се извършва преструктуриране на ниво община. Тази необичайна стъпка показва, че властите са изчерпали другите възможности за справяне с финансовите си проблеми, пишат анализаторите, сред които е и Чжоу Гуаннан. 

Миннодобивен град
Hegang

Този ход разкрива някои от предизвикателствата пред местните власти в Китай, от които се очаква да изразходват повече средства за инфраструктура в подкрепа на икономиката, но трябва да се справят и със забавянето на растежа и намаляването на данъците, което се отразява на приходите, високите нива на съществуващите дългове и намаляването на населението в някои райони. 

"Фискалното преструктуриране е последното нещо, което местните власти биха направили, и то показва дълбок дисбаланс между приходите и разходите", пишат анализаторите на Huachuang. "Те не биха избрали да го направят, докато могат да поддържат определен мащаб на приходите в общия и държавния фонд чрез методи като глоби, повече продажби на земя или в краен случай - напомпване на данните за фискалните приходи."

Хеган, в икономически по-слабата североизточна провинция Хейлундзян, разчита до голяма степен на пари, преведени от правителството, за да плаща за разходи. През 2020 г. трансферните плащания в размер на 10,5 млрд. юана (1,6 млрд. долара) възлизат на около две трети от общите разходи през тази година, показва доклад на бюджетното бюро на града. 

Общите фискални приходи на града са намалели със 7,8% до 2,3 млрд. юана през същата година, докато приходите от правителствения фонд, които идват предимно от продажби на земя, са само 211 млн. юана. Данните за 2021 г. все още не са налични. 

Според правилата, публикувани през 2016 г. от Държавния съвет, който е кабинетът на Китай, по време на преструктуриране местните власти трябва да съкратят разходите за инфраструктурни проекти, да не харчат пари за организиране на публични мероприятия, да спрат да наемат нови служители, да продават активи и да затегнат събирането на данъци. На карта е заложена и кариерата на местните служители, тъй като те ще бъдат оценявани според това как се справят с дълговите проблеми, ще бъдат държани отговорни за рисковете и може да им бъде отказано повишение по време на преструктурирането.

Преди Хеганг, през 2018 г. през подобно преустройство преминаха и два района на ниво подградие в град Цзян в югозападната китайска провинция Съчуан, пишат анализаторите на Huachuang Securities. И трите общини изпаднаха в затруднение, тъй като растежът на местните икономики изоставаше по отношение на натрупан дълг, а колебанията на пазара на земя намаляваха приходите в държавните фондове, допълват те.

Хеган е богат на въглища, мед и други полезни изкопаеми, но през 2011 г. е класифициран като "град с изчерпващи се ресурси" след десетилетия на добив. Според последното национално преброяване населението на града е намаляло с близо 16 % до по-малко от 900 000 души за 10-те години до 2020 г. 

Градът влезе в новинарските заглавия в Китай през 2019 г., когато местните медии съобщиха, че апартамент с една спалня там струва едва 150 000 юана, което би било достатъчно за закупуването на само един квадратен метър от жилище в центъра на Пекин.