Новото име на най-големите губещи в Европа e IPO

Половината от 10-те най-пропадащи компании в индекса Stoxx Europe 600 са станали публични през последните 15 месеца

11:45 | 20 декември 2021
Обновен: 12:16 | 20 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една от малкото групи, които загубиха на тазгодишния горещ европейски фондов пазар, бяха инвеститорите, които купиха надценени първични публични предлагания (IPO), пише Bloomberg.

Половината от 10-те най-пропадащи компании в индекса Stoxx Europe 600 са станали публични през последните 15 месеца, като THG Plc, Auto1 Group SE, Allegro.eu SA, Deliveroo Plc и InPost SA се сринаха с 39% или повече, въпреки че бенчмаркът нарасна с 19%. Това не е добра перспектива за европейския пазар на първични публични предлагания, който отбелязва най-натоварената си година от 2007 г. насам и се готви за ударно начало на 2022 г.

Всички тези неуспешни проекти обслужват или управляват платформи за електронна търговия - сектор, който процъфтяваше през първите месеци на ограничения заради пандемията. Но привлекателността им намаля с отварянето на икономиките, което остави тези компании неспособни да поддържат експлозивен растеж. В същото време много от тях се появиха на пазара с относително високи оценки, а инвеститорите поставиха под въпрос управлението на някои от тях, като THG и Deliveroo.

IPO Europe

"Това, което видяхме, е, че колкото по-голям е обемът, толкова по-ниско е качеството, и тази година отрази точно тази тенденция", каза Люк Музон, ръководител на отдела за проучвания на европейски акции в Amundi SA. Инвеститорите могат да се окажат "с изключително лоша възвръщаемост", ако не са умели в селекцията, каза той.

Най-големите загуби дойдоха след лятото, когато пазарите се разклатиха на фона на опасенията за проблеми с веригата за доставки, нарастващата инфлация и възраждащата се пандемия. Макар че неотдавнашното затягане на ограниченията би трябвало да е полезно за компаниите, които се възползват от блокирането, по-широките пазарни рискове надделяват над всеки временен тласък за бизнеса им, тъй като инвеститорите се оттеглят от пазарите с по-пестелив растеж.

"Инвеститорите ще бъдат в режим на изчакване и наблюдение, оценявайки възстановяването на световната икономика", каза Сузана Стритер, старши анализатор в Hargreaves Lansdown Plc. "Голяма част от оценките на първичните публични предлагания бяха водени от очакванията за бъдещ растеж, а акциите на някои компании се понижиха поради опасенията за рязко покачване на инфлацията и очакванията за повишаване на лихвените проценти."

От герой до пълна нула
С изключение на Deliveroo, която се провали при дебюта си и така и не се възстанови, новорегистрираните акции, които изостават, първоначално отскочиха след IPO-то си. Макар че макропритесненията допринесоха за лошото представяне, специфичните за компанията главоболия също нанесоха силен удар.

Платформата за онлайн пазаруване THG, която е на последно място със спад от 76% през тази година, и платформата за доставка на храна Deliveroo бяха повлечени надолу от проблеми с управлението и оценката. Акциите на InPost пострадаха, след като регистрираният в Амстердам оператор на системи за съхранение на пратки се насочи към по-ниски обеми на електронната търговия, а засилената конкуренция натежа на полския гигант в областта на електронната търговия Allegro.

Със сигурност не всичко е било толкова зле за инвеститорите в IPO-та. От всичките над 550 компании, които станаха публични в Европа тази година, около половината са поскъпнали спрямо цените на предлагане. Мениджърите на фондове също ще имат много шансове да компенсират загубите си през 2022 г., като първото тримесечие ще бъде изпълнено с нови предлагания.

"По всичко личи, че все още има много силен апетит за висококачествени листвания", каза Лоик Шеневиер, ръководител на стратегическите капиталови пазари на Natixis SA за Франция и региона на Бенелюкс.