Европа е отчаяна за втечнен природен газ, докато Азия има повече, отколкото се нуждае

Цените в Европа са толкова високи, че някои азиатски страни може дори да изберат да реекспортират внесения от тях LNG за собствена консумация

09:00 | 20 декември 2021
Обновен: 10:14 | 20 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Безмилостното купуване на втечнен природен газ (LNG) от Азия по-рано тази година остави региона толкова добре запасен за зимата, че спотовите доставки се пренасочват към гладната за енергия Европа. 

Множество плавателни съдове сега се отклоняват от Азия, след като цените в Европа се търгуват с рядко голяма премия, казаха търговци пред Bloomberg. Очертаващата се приливна вълна на втечнен природен газ ще донесе така необходимите доставки, точно когато температурите се понижават бързо и трябва да спомогнат за понижаване на европейските цени на газа от рекордно високите миналата седмица.

Цените на енергията скочиха в Азия по-рано тази година, тъй като Китай започна да трупа всичко - от въглища до торове преди зимата. Сега, когато зимата в Североизточна Азия е по-мека от очакваното, купувачите от компании за комунални услуги в Япония до китайски фабрики са доволни, докато запитванията спот товари спаднаха миналата седмица, казаха търговци.

В Европа обаче купувачите се борят да попълнят запасите на фона на несигурността относно пускането на газопровода „Северен поток 2“ от Русия. От Италия до Полша, континентът започна да наддава на пазара за осигуряване на товари, макар и на цени, надвишаващи тези, наблюдавани в пика на миналата зима.

„Европа просто предлага повече за LNG от Азия, за да не остане без електричество“, каза анализаторът на Goldman Sachs Деймиън Курвалин в разговор с репортери в петък. Температурите се понижават, докато в Азия досега е била сравнително мека зима, каза той.

Продавачите започнаха да пренасочват товарите далеч от Азия, за да се възползват от цените, което може да се повишат през следващите седмици.

Търговците следят за някакви признаци дали икономиката ще се промени, за да стане изгодно изпращането на доставки за Европа директно от производствени мощности в Тихоокеанския регион. Обикновено за Европа се доставя от производители от басейна на Атлантическия океан като САЩ, Северна Русия или Нигерия или Близкия изток.

Доставките, които не са спирани от ограниченията на дестинацията, могат да се насочат там, където е най-добрият пазар.

Отклонения на товари

Цените в Европа са толкова високи, че някои азиатски страни може дори да изберат да реекспортират внесения от тях LNG за собствена консумация. Но този рядък ход е малко вероятен в момента, тъй като товарите за втечнен природен газ от САЩ и Западна Африка са много предпочитани поради изминатото време, каза Матю Анг, анализатор в Kpler.

Корабът Minerva Chios е плавал от САЩ към Азия, когато е обърнал около 15 декември и се е насочил към Червено море, според данните за корабоплаването на Bloomberg. Lngships Manhattan, който първоначално се е насочвал към Китай, е на път за Северна Европа от САЩ, каза Матю Анг.

Повече пратки биха могли да последват примера им, въпреки че е малко вероятно да са евтини.

„Продължаващите нормални метеорологични условия в Североизточна Азия ще сведат до минимум необходимостта от бърза спот покупка, оставяйки скъпите товари за европейския пазар“, каза Феликс Бут, ръководител на LNG във фирмата за енергийно разузнаване Vortexa Ltd.

Разбира се, по-студеното време може да повиши търсенето през януари и да върне азиатските купувачи на пазара, казаха търговците. Очаква се застудяването в източните и централните райони на Китай от миналия уикенд да понижи температурите с 6 до 10 градуса по Целзий, според метеорологичната администрация на страната.

Засега допълнителните доставки за Европа биха били добре дошли, тъй като нивата газ в хранилищата са запълнени на под 75%, преди да започне най-тежката част от зимата. Европейският показател за цената на газ в Нидерландия падна с 4,1% в петък, но е нараснал с около 600% тази година.