"Северен поток 2" ще бъде спрян при руска инвазия в Украйна

Байдън е предупредил Путин за "силни икономически и други мерки" като наказание, ако Москва започне военен конфликт

08:32 | 8 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американски служители са казали на членове на Конгреса, че имат разбирателство с Германия относно спирането на газопровода "Северен поток 2", ако Русия нахлуе в Украйна, каза за "Ройтерс" старши сътрудник на Конгреса във вторник.

Белият дом заяви, че Германия е поела ангажименти за газопровода "Северен поток 2", който минава от Русия до Германия под Балтийско море, в случай на агресивни действия от страна на Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник на руския президент Владимир Путин, че Западът е загрижен, че Русия ще нахлуе в Украйна и предупреди за "силни икономически и други мерки" като наказание, ако Москва започне военен конфликт, съобщи Белият дом.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че фактът, че газът все още не тече през "Северен поток 2", създава лостове за влияние на Запада над Путин.

„Ако Владимир Путин иска да види да тече газ през този тръбопровод, той може да не иска да поема риска да нахлуе в Украйна“, каза Съливан пред репортери в Белия дом.

Съливан каза, че Съединените щати са били в контакт с напускащото и бъдещото германско правителство относно "Северен поток 2" в контекста на потенциална инвазия. Той отказа да характеризира разговорите допълнително.

"Темата за бъдещето на "Северен поток 2" в контекста на нахлуването в Украйна от Русия през следващите седмици е тема от изключителен приоритет. Обсъдена е обстойно", каза той.

Американски служители казват, че са получили уверения от Германия, че газопроводът ще бъде изключен, каза помощникът на Конгреса. Но не е ясно дали двете страни са се споразумели за дефиниция за нахлуване, каза той.

Европейски дипломат заяви пред "Ройтерс", че американските служители са дали ясно да се разбере на съюзниците, че ще действат, за да санкционират газопровода в случай на нахлуване, което може да направи всяко германско действие спорен въпрос.

„Ако САЩ наложат (допълнителни) санкции, това е академична точка, защото никой няма да може да прави бизнес със „Северен поток 2“ от страх да не се сблъска със санкциите на САЩ“.

Германски служители казаха пред репортери във вторник, че все още има процес, който трябва да завърши, преди тръбопроводът дори да започне работа.

Байдън отдавна се противопоставя на руско-германския газопровод. Държавният департамент на САЩ санкционира руски организации, свързани с него, но не и компанията зад него, тъй като се опита да възстанови връзките с Германия, които се влошиха при администрацията на Доналд Тръмп.

Байдън предупреди Путин, че може да се сблъска с тежки икономически санкции, прекъсване на газопровода "Северен поток 2" към Европа и че САЩ и европейските съюзници ще осигурят допълнителни отбранителни способности на Украйна.

Президентът „каза ясно, че САЩ и нашите съюзници ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“, се казва в изявление на Белия дом.

„Неща, които не направихме през 2014 г., сме готови да направим сега“, каза Съливан пред репортери след разговора, визирайки реакцията на руската анексия на Крим от Украйна.

В случай на атака Съединените щати ще се стремят да отговорят положително, ако балтийските съюзници поискат допълнителни американски „способности“ или „разгръщане на военни сили“, каза той.

Съединените щати могат също да санкционират най-големите руски банки и способността на Москва да конвертира рубли в долари и други валути, каза един служител.

През 2014 г. Вашингтон се фокусира главно върху отбранителна, несмъртоносна помощ след анексирането на Крим от Русия от страх, че ще ескалира кризата.

Путин е заявил пред Байдън, че е погрешно да се възлага цялата отговорност на плещите на Русия за сегашното напрежение.

Москва изрази нарастващо раздразнение от западната военна помощ за Украйна - друга бивша съветска република, която се наклони към Запада, след като народен бунт свали проруски президент през 2014 г. - и това, което Русия нарича пълзящо разширяване на НАТО.

Русия иска гаранции

Путин се е оплакал от опитите на НАТО да "развие" украинска територия, каза Кремъл.

„Следователно Русия е сериозно заинтересована да получи надеждни, законово фиксирани гаранции, които изключват разширяването на НАТО на изток и разполагането на офанзивни оръжейни системи в съседни на Русия държави“, каза Кремъл.

Путин също така призова за гаранции, че офанзивните ударни системи няма да бъдат разположени в страни, близки до Русия, според Кремъл.

Законопроект за отбраната на Конгреса на САЩ, публикуван след преговорите, включваше 300 милиона долара за украинската армия.

За Кремъл нарастващата прегръдка на НАТО на съседна Украйна – и това, което Москва вижда като кошмарна възможност за насочени срещу Русия ракети на алианса в Украйна – е „червена линия“, която няма да позволи да бъде прекосена.

Москва постави под съмнение украинските намерения и заяви, че иска гаранции, че Киев няма да използва сила, за да се опита да си върне територия, загубена през 2014 г. от подкрепяните от Русия сепаратисти -  сценарий, който Украйна изключи.