Изпълнителният директор на Instagram ще бъде разпитан от Конгреса на САЩ

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, "Бизнес старт", 25.11.2021

12:22 | 25 ноември 2021
Обновен: 12:31 | 25 ноември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Instagram Адам Мосери се очаква да свидетелства за първи път пред Конгреса на САЩ на 6 декември, потвърди пред CNBC говорител на сенатор Ричард Блументал. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в ефира на предаването "Бизес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

„След скандалните репортажи за негативното въздействие на Instagram, искаме да чуем директно от ръководството на компанията защо тя използва мощни алгоритми, които насочват лошо съдържание към деца, карайки ги да попадат в тъмни места, и какво ще стори, за да направи платформата си по-безопасна“, коментира Блументал, който е председател на Подкомисията за защита на потребителите към Сената.

„Оценявам факта, че господин Мосери идва доброволно в подкомисията и се надявам, че той ще подкрепи конкретни законодателни реформи и решения, особено в областта на своите изключително мощни алгоритми“.

Новините, за които първо писа The New York Times, бяха обявени, след като Instagram се сблъска с остри критики, след като бившата служителка на Facebook Франсис Хаугън разкри пред Сената, Комисията по ценните книжа и фондовите борси и медии хиляди страници вътрешни документи на компанията майка Facebook (отскоро ребрандирана на Meta), добави още гостът. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.