Evergrande EV продава част от звеното си за електромобили

Акциите, представляващи 9% от компанията, са продадени на най-малко шест инвеститори

10:32 | 22 ноември 2021
Обновен: 13:29 | 22 ноември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайската Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd. продаде 900 милиона акции на цена от 3 HK$ всяка, съобщава Bloomberg LP. Сделката е 15% под цената на затваряне в петък в Хонконг, се казва в изявление на базираната в Гуанджоу компания. Акциите, представляващи 9% от компанията, са продадени на най-малко шест инвеститори, съобщи компанията. След продажбата активите паднаха до 3,42 хонконгски долара в началото на търговията в понеделник.

Сделката е продължение на продажбата на 10 ноември, когато компанията събра 64 милиона долара.

Evergrande NEV предупреди още през септември, че е изправена пред сериозен недостиг на средства, отразявайки някои от финансовите проблеми, пред които е изправена компанията-майка. Стартъпът заяви, че е преустановил плащането на някои оперативни разходи, а доставчиците са спрели работа. Това подклажда опасенията, че няма да бъде започнато масовото производство на дългоочакваните електрически превозни средства.

В своя пик, Evergrande NEV бе един от най-ценните активи в империята на основателя на Evergrande Хуи Ка Ян и потенциален източник на средства за подкрепа на разработчика. Акциите паднаха от рекордно високото си ниво от 72,25 HK$ през февруари.

„Evergrande сега показва готовност да предприеме широк спектър от стъпки за подобряване на ликвидността си“, пишат кредитните анализатори на Bloomberg Intelligence Даниел Фан и Хуи Йен Тай.

Хронология: Набиране на средства от Evergrande
- На 17 ноември Evergrande Group продаде 18%-овия си дял в платформата за интернет услуги HengTen Networks Group Ltd. Сделката бе на стойност 2,13 млрд. HK$, а Evergrande ще получи 20% от тези приходи тази седмица. Останалите 80%, около 220 милиона долара, ще бъдат изплатени до средата на януари.
- Свързано с председателя на компанията Хуей Ка Ян лице е заложило две луксозни къщи в Хонконг като обезпечение за заем от 105 милиона долара, твърдят местни източници. Този залог се добавя към още един подобен ход, направен миналата седмица, когато още една луксозна къща бе заложена срещу очакван заем от 38,6 милиона долара, пише локалната медия HK01.
- На 9 ноември Evergrande NEV заяви, че планира да набере 500 милиона HK$ чрез продажба на акции. Приходите са предназначени за изследвания и разработки за електрически превозни средства. По това време Evergrande притежаваше 65% от акциите на NEV.
- По-рано този месец Evergrande NEV се съгласи да продаде Protean Holdings Corp., базирана в Обединеното кралство стартираща компания, която предоставя технология за електродвигатели на колела за леки автомобили. Информацията дойде от купувача, компанията за електронна мобилност Bedeo. Припомняме, че Evergrande NEV купи Protean през 2019 г. за 58 милиона долара.
- Evergrande NEV е продал и два частни самолета за повече от 50 милиона долара, съобщи Dow Jones.

Благодарение на тези постъпления „сега може би компанията ще бъде в състояние да изчисти просрочени задължения и да посрещне предстоящите плащания по дълговите облигации поне през януари“, казаха анализатори на Bloomberg Intelligence.

Evergrande няма задължение да изплаща главницата на доларовите облигации до март.

Малко вероятно е Evergrande да избегне просрочие, когато изтече крайният срок за погасяване на главницата, заявиха от рейтинговата компания S&P Global Ratings миналата седмица. Evergrande е загубил капацитета си да продава новопостроени жилища. Това означава, че основният бизнес модел на компанията е на практика „несъществуващ“, казват в доклада си анализаторите на S&P Global Ratings, водени от Матю Чоу.