Меси се присъедини към крипто манията: това ще е част от заплатата му в ПСЖ

34-годишният аржентинец напусна испанската "Барселона" и подписа във вторник двугодишен договор с Пари Сен Жермен (ПСЖ)

13:49 | 12 август 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преминаването на Лионел Меси в "Пари Сен Жермен" включва някои от токените на френския клуб за феновете на криптовалута

34-годишният аржентинец напусна испанската "Барселона" и подписа във вторник двугодишен договор с Пари Сен Жермен (ПСЖ) с опция за трета година.

Потвърждавайки ексклузивен доклад на Ройтерс, PSG заяви в четвъртък, че дигиталната валута е включена в неговия начален договор, който според медиите се оценява на 25-30 милиона евро (29-35 милиона долара). Клубът не разкрива дела на жетоните в пакета, но заяви, че Меси е получил „голям брой“.

Фен символите са вид криптовалута, която позволява на притежателите да гласуват предимно незначителни решения, свързани с техните клубове. Сред клубовете, които ще пуснат жетони тази година, са шампионите на английската Висша лига "Манчестър Сити" и италианският "Милан". 

Бившият клуб на Меси "Барселона" стартира такъв миналата година.

Investor.bg съобщи, че годишната заплата на звездата ще е 35 млн. евро. 

Фен токените са вид криптовалута, която позволява на притежателите да гласуват по предимно незначителни решения, свързани с техните клубове. Сред клубовете, които ще пуснат токени тази година, са шампионите на английската Висша лига "Манчестър Сити" и италианския "Милан".

Подобно на биткойн и други дигитални валути, фен токените могат да се търгуват на борсите. Те също така споделят общата с другите криптовалути тенденция към резки промени в цените, което кара някои финансови регулатори да отправят предупреждения към инвеститорите. 

ПСЖ заяви, че е имало голям обем на търговия с неговите фен токени, след като се появиха съобщения за преминаването на Меси в клуба.

„Шумът около последните попълнения в натоварения летен трансферен прозорец на клуба създаде огромен прилив на интерес към фен токените на ПСЖ, като обемите на търговия надхвърлиха 1,2 милиарда долара“, се казва в съобщението.

Ценовите движения на фен токените могат да не са свързани с представянето или резултатите на самия отбор.

Токенът на ПСЖ, който има пазарна капитализация от около 52 млн. долара, поскъпна с над 130% само за пет дни на фона на спекулациите около пристигането на Меси до рекордно високото ниво от над 60 долара във вторник. В последно време те отчитат понижение с около 10% до около 40 долара, според уебсайта CoinMarketCap.

Междувременно екипите на ПСЖ с името на новата звездна придобивка станаха най-търсената стока в страната. Търговията стартира в полунощ на официалния сайт на ПСЖ и само в рамките на един час онлайн бяха продадени всичките заделени 250 хил. фланелки.