Картонени легла и рециклирани медали: как Олимпиадата се грижи за околната среда

Организационният комитет в Токио обеща да осигури събитие „отвъд въглеродната неутралност“

20:09 | 5 август 2021
Обновен: 08:41 | 6 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Япония постави акцент върху устойчивостта на Олимпийските игри през 2020 г. - спортистите стоят на подиуми, изработени от рециклирани пластмаси, за да получават медалите си, изработени от рециклирана електроника, преди да си легнат в легла от картон, разказва „Ройтерс“.

Електрически автомобили превозват спортисти и медии между различните съоръжения, много от които са временни конструкции, изработени от рециклирана дървесина, които ще бъдат демонтирани след игрите, за да не остават пустеещи зали и стадиони както в други градове домакини.

Организационният комитет в Токио обеща да осигури събитие „отвъд въглеродната неутралност“, цел, която ще постигне с помощта на дарени кредити за компенсиране на въглерод от бизнеса в префектурите Токио и Сайтама, двете места на Игрите, заедно с липсата на зрители .

„Всички са много по-наясно, че всеки има роля в действията по климата“, каза шефът на МОК за развитие на устойчивостта Мари Салоа.

Събитието в Токио възприе някои доста интересни „зелени“ метода.

Златните, сребърните и бронзовите медали са изляни от рециклиран метал от стари мобилни телефони и други дребни електроуреди, дарени от населението в инициатива, започнала през 2017 г.

Подиумите за церемониите по награждаването са от пластмасови отпадъци.

Около 500 превозни средства с водородни горивни клетки се използват за транспортиране на спортисти, официални лица и медии. Олимпийското село, където състезателите спят на картонени легла, ще бъде превърнато в жилищен комплекс след игрите и ще продължи частично да се захранва от водородни горивни клетки.

Сред 43-те места за Олимпийските и Параолимпийските игри, двадесет и пет са съществували преди Игрите, а десет са временни.

Олимпиадата обаче ще разчита на програма за компенсиране на въглерода, за да достигне отрицателно производство на въглерод.

Организационният комитет на Токио изчисли, че събитието ще генерира 2,73 милиона тона въглерод. Това беше намалено с около 12%, или 340 000, поради изключването на зрителите поради коронавируса. Чрез програма за компенсиране на въглерода повече от 200 японски предприятия ще дарят въглеродни кредити от около 4,38 тона от юли 2018 г. до септември 2020 г.

Организаторите ще публикуват окончателните данни за емисиите след игрите.

Мерките за устойчивост обикновено са намалели през 16-те летни и зимни игри, проведени между 1992 и 2020 г., според анализ, публикуван в списание Nature Sustainability през април.

Солт Лейк Сити през 2002 г. се класира най -добре, докато Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. и зимните игри в Сочи през 2014 г. се нареждат на дъното. WWF призова за подобряване на начина, по който организаторите се снабдяват дървесина, хартия, морски продукти и палмово масло, като заяви, че процесът за Токио може да "засегне дълбоко" опазването на горите и морето в и извън Япония.