Саудитска Арабия изяви желание да участва в Шампионската лига

Сред членовете на УЕФА са няколко неевропейски държави, включително Казахстан, чиито клубове могат да участват в Шампионската лига.

14:00 | 27 август 2023
Автор: Фахад Абулядайел
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитска Арабия се интересува от дискусии за присъединяване към водещия- европейски клубен футболен турнир - Шампионската лига, докато кралството харчи стотици милиони долари, за да привлече някои от най-добрите играчи в света и да осъществи революция в спорта.

"Опитваме се да бъдем различни, така че всякакъв вид промени във формата или подобрения, които могат да бъдат въведени в лигата, ще бъдат приветствани", заяви в интервю главният оперативен директор на Саудитската професионална лига (SPL) Карло Нохра.

По думите му SPL все още е "изцяло ангажирана" с участието си в Азиатската шампионска лига – водещото клубно първенство в Азия. Той добави, че всякакви разговори за присъединяване на отбори от SPL към европейската Шампионска лига вероятно ще се водят между нейния организатор УЕФА и Футболната федерация на Саудитска Арабия.

Сред членовете на УЕФА са няколко неевропейски държави, включително Казахстан, чиито клубове могат да участват в Шампионската лига.

УЕФА препрати Bloomberg към коментарите на своя ръководител на футбола Звонимир Бобан от този месец. В отговор на съобщението за присъединяване на саудитски клуб към Шампионската лига през 2025 г. той заяви пред хърватския вестник Jutarnji List, че това е "измислица".

През последните месеци саудитските отбори похарчиха около 650 млн. долара за привличането на играчи, сред които френският национал Карим Бензема от Реал Мадрид, бразилецът Неймар и Джордан Хендерсън от Ливърпул.

Кралството се опита да привлече аржентинеца Лионел Меси с огромен пакет от заплати и привилегии, но вместо това той избра да се присъедини към Интер Маями в САЩ. В последните седмици се коментира, че саудитският клуб Ал-Иттихад иска да купи египетската суперзвезда Мохамед Салах.

"Правим всичко необходимо, за да привлчем такива играчи в Саудитска Арабия", казва Нохра, който преди това е работил за World Wrestling Entertainment Inc. "Това не означава, че бюджетът е неограничен. Но не можем да си слагаме таван, ако искаме да доведем тук някои от най-добрите таланти. Трябва да плащаме сътовените суми, за да ги доведем тук."

От гледна точка на печалбата SPL си остава дребен играч в сравнение с най-добрите футболни лиги в света. Но закупуването на такива изтъкнати играчи подчертава големите амбиции на Саудитска Арабия, която се стреми да диверсифицира дейността си от петрола, като прави огромни инвестиции във всичко - от спорт до нови градове и електрически автомобили.

През изминалата година SPL положи големи усилия да привлече повече спонсори и да подпише договори за излъчване с международни медийни компании. Нейните мачове вече се предават в около 140 държави, каза Нохра, а приходите от излъчването са се увеличили с 650%, откакто португалецът Кристиано Роналдо се присъедини към нея от Манчестър Юнайтед в края на миналата година.

"Приходите ни все още не са достатъчни, за да финансираме всички дейности, но със сигурност е значителен напредък", каза той.

Растежът на SPL е дългосрочен процес и няма определени срокове, в които иска да излезе на печалба.

"Повишаването на корпоративната стойност на лигата и клубовете определено е в основата на това, което правим", каза той. "Ако това превърне клубовете и лигата в инвестиционен актив, тогава ще сме постигнали целта."