Какви са наградните фондове на Мондиал 2022?

Веселин Коларов, редактор на Gol.bg, "Бизнес старт", 19.11.2021

11:39 | 19 ноември 2021
Обновен: 14:13 | 19 ноември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Катар ще е домакин на 22-то Световно първенство по футбол. За първи път в историята шампионатът на планетата ще се проведе през зимата – от 21 ноември до 18 декември 2022 г. Той ще се състои на 8 стадиона в 5 града и всички съoръжения са построени специално за него. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Той заяви, че вече голяма част от фаворитите са си осигурили участие на турнира.

"В това число настоящият световен шампион Франция, финалистът от Мондиал 2018 Хърватия, още Испания, Англия, Германия и южноамериканските грандове Бразилия и Аржентина. Но последните два европейски шампиона – Португалия и Италия, ще имат трудната задача да минат през баражите. България отново ще гледа Мондиала по телевизията, след като не се класирахме. Последното ни участие е от 1998 г. във Франция, където отпаднахме в груповата фаза", заяви Коларов.

Той говори и за наградните фондове в Катар.

"С всяко издание на турнира, бюджетът се увеличава, защото става все по-популярен и привлича повече спонсори. За Мондиал 2022 той е на стойност 700 милиона долара. Тези парични награди ще бъдат разпределени между всички участници. Всеки получава 2 млн. долара за подготовка за надпреварата".

"Участниците в груповата фаза взимат по още 10 млн. долара. Победителят на това Световно ще спечели 50 млн. долара, а през 2018 г. Франция получи 38 млн. долара. Съпоставки между наградните фондове на двата турнира можете да видите в таблицата на Gol.bg. Отделно ФИФА ще плати 209 млн. долара на клубовете, за да участват футболистите им. Застраховките от контузии са 134 млн. долара", добави спортният редактор.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.