Големият успех на Хебър и във финансово измерение

Веселин Коларов, редактор на Gol.bg, "Бизнес старт", 12.11.2021

12:11 | 12 ноември 2021
Обновен: 14:25 | 12 ноември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Волейболистите на Хебър Пазарджик продължават да пишат клубна история, след като се превърнаха в първия български отбор от пет години насам, който се класира в групите на Шампионска лига. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов ефира на "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"За последно Марек Юнион-Ивкони се класира за тази фаза на турнира, а сега "тигрите" го сториха, след като елиминираха един от грандовете на Балканите - Олимпиакос, след две победи с по 3:1 гейма. На реванша в Гърция Хебър спечели два гейма и отстрани съперника си още преди края на мача. Въпреки това възпитаниците на Камило Плачи не се отказаха и продължиха да играят на много високо ниво и спечелиха съвсем заслужено. Най-резултатен за нашите стана Тодор Алексиев с 13 точки. През сезон 2017/18 той игра именно за Олимпиакос, стана шампион на страната с отбора и беше обявен за най-полезен играч на първенството", заяви Коларов.

Той говори още за наградните фондове и за групата на Хебър.

"От CEV още не са обявили официално наградните фондове, но ще припомним миналогодишните. Тогава беше обявена рекордната сума от 4,8 милиона евро. Тя беше обявена с цел да се подкрепят клубовете в борбата с пандемията. Интересното е, че CEV продължава да насърчава равенството между половете, като сумите бяха еднакви за мъжете и жените, нещо което е доста рядко срещано в световния спорт", каза гостът.

Шампионът на турнира ЗАКСА от Полша получи чек на стойност 500 000 евро, което също беше рекорд. Подгласникът Итас Трентино се прибра с 250 000 евро. За отпадналите 1/2-финалите - Зенит и Перуджа, бяха предвидени по 125 000 евро. И идеята на CEV е тези пари да се дават на клубовете, след което да се връщат обратно във волейбола, защото това е най-добрият начин за неговото развитие и най-сигурният начин, че всички заинтересовани страни ще могат да се справят в настоящата ситуация. Още през пролетта на 2020 г., когато бяха отменени всички финали в състезанията, от CEV реагираха и разпредели повече от 80% от наградните фондове на отборите, които играят в турнирите под тяхната егида. Иначе Хебър е в една група с Ястжембски Венгел (Полща), Кнак Розеларе (Белгия) и Фридрихстафен (Германия). Първият на "тигрите" е насрочен за 30 ноември като гости на поляците", каза още Коларов. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.