Зеленият водород предоставя възможности за силен растеж и висока доходност

Явор Ачев, мениджър на Amundi Asset Management за България, Money Box, 15.12.2022

10:40 | 15 декември 2022
Автор: Николета Рилска

Очаква се в близко бъдеще във водород и водородни технологии да се инвестират над 11 трилиона долара и да бъдат създадени над 30 милиона работни места в сферата по света. Има глобално разбирателство и силен политически ангажимент във всички водещи страни по темата за зеления водород. Ако тези намерения се реализират успешно, това би довело до намаляване на енергийните нужди с близо 17% в световен мащаб. Водородните проекти и акциите на водородните компании предоставят много сериозни възможности – водородът има много голямо приложение като източник на енергия, за пренос на енергия, за съхранение на енергия. Това заяви Явор Ачев, мениджър на Amundi Asset Management за България, в подкаста Money Box с водещ Вероника Денизова.

„Чрез инвестиции във водородни технологии можем да имаме принос в опазването на околната среда, но и да се възползваме от огромния потенциал на растеж, който те представляват“, изтъкна Ачев.

Той отбеляза, че зеленият водород може да разреши много от проблемите на околната среда, защото понастоящем е единственото работещо решение, за да се намалят вредните емисии в някои сектори – например транспортния.

Гостът посочи, че Европейският съюз вече е предприел редица редица стъпки в тази сфера. Блокът цели да е лидер в производството и използването на водород и да го интегрира в своята енергийна система, стана ясно от разговора.

„ЕС има голям потенциал да бъде лидер в областта на водорода, но има и много сериозна конкуренция – например Азия. Там има редица проекти, които са в напреднала комерсиална фаза“.

По думите на Ачев сред най-големите предимства на зеления водород е способността му да се използва като средство за съхранение на енергията. „Това е един от големите въпроси за решаване пред обществото – чрез инвестиции можем на много ранен етап да се възползваме и да хванем вълната, която се очаква да доведе до масово използване на водорода и до потенциал за доходност“, добави той.

Ачев коментира темата в контекста на CPR Invest – Hydrogen – новият фонд на Amundi. Гостът обясни, че фондът не инвестира само тясно във водород, но и във всички сектори, които биха формирали т.нар. водородна индустрия.

„Фондът е нишов, с тясна, по-конкретна инвестиционна цел, който трябва да се използва много внимателно като част от добре разпределен портфейл, заедно с други фондове“, отбеляза Ачев.

* Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

Повече по темата слушайте в подкаста.