Как да извлечем полза за бизнеса си в кризисна ситуация?

Отговорът може да разберете от подкаста на Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес среща"

19:00 | 2 ноември 2020
Обновен: 21:11 | 2 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Добрият мениджър е "гъвкавият мениджър" - този, който не подценява ситуацията; този, който наблюдава случващото се около него; и този, който проявява разбиране и оказва подкрепа както на неговите служители, така и на бизнес партньорите си. Тази теза подкрепиха Андрей Бъчваров, инвеститор и предприемач в IT сектора и Явор Николов, генерален директор на Сенсата Технолоджис Пловдив, в подкаста "Бизнес среща", с водещ Таня Кръстева.

"Предизвикателството за нас като мениджъри и лидери на екипи беше да намерим баланса между физическото, психическото и икономическото здраве на нашите служители", коментира Явор Николов, генерален директор на Сенсата Технолоджис Пловдив.

"В началото на кризата на преден план беше физическото здраве на служителите и как то бъде възможно най-подсигурено, като след това бързо започнахме да осъзнаваме и другите отражения на кризата. Но тъй като нашата компания има заводи в Китай и сме в непрекъсната комуникация с нашите колеги там, видяхме какви мерки работят ефективно и ги приложихме с доза разумен дискомфорт възможно най-бързо."

По думите на Явор Николов "коронакризата принуди ръководството да участва пряко в активното общуване с персонала, като по този начин  се редуцира пропастта между отделните йерархични нива в огранизацията"

"Колкото по-голяма е дистанцията между ръководството и служителите, толкова по-трудно и късно се разбират проблемите"

Андрей Бъчваров, инвеститор и предприемач в IT сектора, сподели, че освен многобройните предизвикателствата, които кризата е причинила, тя същевременно е създадала и много възможности

"В ЦИЕ определено бяхме свидетели на една сериозна консолидация и обща подкрепа в IT сектора. Още повече, успяхме да открием невероятни партньори в лицето на полски фирми, за които дори не сме и подозирали преди.  Нашият сектор стана много по-открит и прозрачен. Тези фирми, които се грижиха и продължават да се грижат за персонала си и за партньорите си оцеляха, а другите просто изчезнаха. Тази неприсъща за Европа кооперация в сектора ще се материализира в бъдеще, тъй като до сравнително скоро всички бяхме доста арогантни и приемахме някои неща за даденост."

В заключение гостите споделиха мнението, че добрите практики, които се прилагат в момента, не са ситуативни и ще продължават занапред, тъй като кризата е достатъчно дълга, за да се види кое работи и кое не.

Целия разговор може да чуете в записа.