Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Свободата и разнообразието изстреляха абонаментите услуги към върха

Пол Чеймбърс, съосновател на Асоциацията по абонаментна търговия SUBTA , Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 13.09.2021

11:03 | 14 септември 2021
Автор: Александра Попова

Компанията за управление на абонаментни услуги Zuora излезе с доклад, който показва, че през последните 9 години има 437 процента ръст на така наречената абонаментна икономика. Всичко започна с физическите услуги, за които хората се абонират, за да получават регулярно бързооборотни стоки като самобръсначки или паста за зъби. След това хората започнаха да си правят абонаменти за неща, за които не са предполагали, че имат нужда. Този тренд продължи и в стрийминг услугите и медиите. Днес има абонаментни услуги за всеки аспект от нашия живот. Това каза Пол Чеймбърс, съосновател на Асоциацията по абонаментна търговия SUBTA, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Абонаментният модел има предимства както за обикновените клиенти, така и за бизнеса.

"От гледна точка на бизнеса това означава лесна прогноза за приходите, като се вземе предвид хората, които потенциално ще отменят абонамента си. Този тип информация позволява на компаниите да взимат по-добри стратегически решения. От гледна точка на потребителя този модел носи сигурност, че клиентите редовно ще получават нещата, от които имат нужда. А за компаниите, абонаментните услуги носят изключително предимство за тяхното развитие".

От думите на госта стана ясно, че абонаментният модел е по-добър за малки пазари спрямо модела с единични трансакции. Препоръчително е малките бизнеси да търсят персонализация на услугите си. Целта не е да намерим някой, който да се абонира и да се надяваме, че никога няма да спре абонамента си, а да дадем възможност за пауза. Например на всеки 2-3 седмици наш клиент да може да постави на пауза абонамента си. Такъв подход изгражда връзката между бизнеса и потребителя.

Много от компаниите, след като изпратят свои продукти до клиентите, задават въпроси на потребителя дали им е харесал продукта. Така те модифицират следващата доставка спрямо вкуса на конкретния клиент. Това е много застъпено при стрийминг услугите - вижда се какво гледате и какви са предпочитанията ви. Така следващите предложения стават по-персонализирани. Колкото по-голяма е персонализацията, толкова по-малък е шансът клиентът да спре абонамента си, смята Пол Чеймбърс.

"Често в абонаментната икономика се отдава голяма значение на привличането на нови клиенти, но е също толкова важно как вече привлечените такива да останат потребители на услугите и продуктите на нашия бизнес".

Друга тема от разговора бе какво кара хората да предпочитат модела на абонаментните услуги. 

"Според мен възможността на хората да имат свобода и разнообразие е това, което изстреля абонаментите услуги към върха. Хората осъзнават, че е много по-лесно. Например трябва да сменяте самобръсначката на всеки 6 седмици, защо да се затормозявате с това, като просто може да се абонирате и да ви я доставят на редовни интервали", коментира гостът.

Някои хора се абонират за образователни игри за децата си и така редовно малчуганите получават нови развлечения. Има и революция в телевизията. Бяхме свикнали да плащаме месечна такса за кабелна телевизия, и получавахме толкова много канали, повечето, от които дори не гледахме. Сега обаче имаме избор. Този месец може да се абонираме за Netflix, другия за стрийминг услугите на Disney, допълни още той.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.