Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Meme stocks, short squeeze - поглед в света на ритейл трейдърите

Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в БенчМарк, "Интервю", 23.06.2021

15:00 | 23 юни 2021
Обновен: 11:38 | 24 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

В началото на 2021г. редица компании с проблеми в приходите отбелязаха рекорден ръст в цената на своите акции. През юни данните от борсата силно наподобяват януарския сценарий. Кой са тези компании, могат ли да се изправят на крака и имат ли дребните инвеститори истинско влияние върху пазара? Тази и други интересни теми от сферата обсъдиха Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в БенчМарк и репортерът Красимир Чешмеджиев в предаването "Интервю".

"Най-простата дефиниция, която можем да дадем на meme stocks, това са акции, които под една или друга форма сa станали популярни в социалните мрежи. Тук държа да отбележа, че зад агресивните поскъпвания, които всъщност генерират интерес на инвеститорите, по никакъв начин, както се оказва, компанията не е длъжна да представлява някакъв изключително стабилен фундамент – даже напротив", разясни Пиринлиев. 

Той сподели още, че Blackberry лично за него представляват много интересен случай. Една компания, която се оказва, че има един относително добър фундамент, с партньорството с Amazon разработвайки софтуер за електрическите автомобили, има някаква перспектива за развитие. Друга такава компания е Nokia - леко позабравения производител на смартфони.

Здравко Пиринлиев разясни и какво означава терминът „Short squeeze“

„Всъщност „Short squeeze“ е едно явление, което се получава, когато имаме прекалено много къси позиции и цената, да речем за някакво фундаментално събитие или просто пост в WallStreetBets, в краткосрочен план започва да качва, но качва рязко. Тези пазарни участници, които са влезли с къси позиции, започват да губят. Когато тези загуби обаче започват да стават значителни, те трябва да купят, за да могат да върнат акциите на институциите.“

В момента се събират много хора, които разбират електронния бизнес, а това е една от основните предпоставки за развитие пред Game Stop.

Още за ритейл-трейдърите, акциите на AMC и други интересни теми, гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.