Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Търсенето на безсеменни дини на българския пазар достига сериозно ниво

Мирослав Ангелов, маркетинг мениджър в Syngenta Bulgaria, Bloomberg TV Bulgaria интервю, 03.07.2020

20:10 | 3 юли 2020
Обновен: 22:12 | 3 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Търсенето на безсеменни дини на българския пазар достига сериозно ниво, в което можем да засилим производството, за да се ускори и предлагането. Идеята за предлагането на безсеменните дини е един по-скоро естествен, отколкото революционен процес, наложен в резултат на международните пазарни тенденции, заяви Мирослав Ангелов, маркетинг мениджър в Syngenta Bulgaria, за рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю" пред репортера Вася Николова.

"По своята характеристика обаче безсеменните дини са иновация на родния пазар и са в своя начален етап от налагането си. В редица държава имат сериозно значение като продукт. В САЩ и Израел консумацията на безсеменните дини е около 97%".

По думите на госта Италия и Испания традиционно изнасят безсеменни дини и там нивото на производството е три пъти по-голямо спрямо това на семенните.

"Безсеменните дини имат доста предимства в сравнение с традиционните. Те са с малки семена, които не е нужно да се отстраняват. Консистенцията на плода е много по-наситена, което прави плодовете по-хрупкави, сладки и с изразен аромат. Съдържат два пъти повече антиоксиданти".

Мирослав Ангелов отбеляза, че безсеменните дини могат да се съхраняват по-дълготрайно, но изискват усилия, знания и опит по отношение на производството. "Печалбите са значително по-високи", уточни той.

"Безсеменните дини се създават чрез технология на хибридизация, която не включва генна модификация".

По темата за държавните субсидии гостът изтъкна, че в случая те играят важна роля и трудно ще се преодолеят на този етап. "Важно е правителството да осигури конкурентоспособност на местните спрямо чуждестранните производители. Стоката трябва да има оптимално съотношение цена-качество", поясни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю" вижте тук.